A franciáké a cuvée - miért ne legyen Házasítás?

Agro Napló
A legtöbb borkedvelő tudja, hogy ha cuvée-t [küvé] vásárol, többnyire valami nagyon kicentizett klassz dolgot vesz, ami több fajta bor házasításával - vagyis elegyítésével - született. A cuvée nevet azonban lassan elfeledhetjük - ugyanis az EU ezután kizárólag a franciáknak engedélyezi használatát, ahonnan az elnevezés származik.

 

A mai borpiaci túlkínálatban mindenki foggal-körömmel igyekszik építeni az imázsát. Nagyjából ebbe a folyamatba illeszthető a franciák kívánsága. Eredetileg valóban a pezsgőkhöz használt alapbort nevezték cuvée-nek, melyben már több fajtabor volt elegyítve. Ezt töltik a pezsgős palackokba, és adják hozzá az un. expedíciós likőrt, hogy beinduljon a második erjedés. Ennek eredménye a szénsavtermelődés, mely a pezsgők fő ismérve. Tehát a pezsgő alapborokról ragadt rá az elnevezés - előbb Franciaországban, majd a határain kívül - mindenfajta házasításra.



A különböző szőlőfajták - esetleg eltérő módon érlelt - borainak házasítására világszerte közismert és bevezetett név a cuvee. Akár kezdettől fogva együtt erjesztik a borokat, akár csak az érleléskor házasítják - a legtöbb borász talán éppen ezekre a boraira a legbüszkébb. Hiszen a megfelelő arányok összeállítása már-már művészet! Ezzel a módszerrel azonban nem csak ízeket hoznak létre, de javíthatnak bizonyos hiányosságokon is. (Savtartalom, alkoholtartalom, test.)



Kérdés, mit kezd az új helyzettel a hazai és nemzetközi borásszakma, hiszen már csak addig találkozhatunk a cuvée névvel a boltok polcain, amíg a már kereskedelmi forgalomban lévő borok kifutnak.



Egyik lehetőség, hogy a cuvée elnevezést egyszerűen elhagyva maradnak a címkén a felhasznált borfajták, esetleg a pincészet nevének kiemelésével. Hiszen a cuvée-t alkotó szőlőfajtákat a bor címkéjén részarányuk szerint csökkenő sorrendben eddig is fel kellett tüntetni. Legalábbis a hazai szabályozás szerint. Bár a betűméretekkel mostanában vigyázniuk kell a borászoknak, hiszen a minőségellenőrök ilyen indokokkal gyorsan a nyakukba varrnak egy bírságot. Ebből si látszik, hogy itt egy egységes szabályozásra lesz szükség.



Másik lehetőség, hogy méginkább megnő a fantázianéven forgalomba hozott házasítások száma, ám immár a nevet gyakran kiegészítő cuvée kifejezés nélkül. A hazai borforgalmazásban amúgy is egyre divatosabb a fantázianevek használata. Közülük természetesen legismertebb a Bikavér, mely igen nagy múltra tekint vissza -ám ez a cuvéek tengerében ritkaság.



Igen sok prémium kategóriás házasítást dobtak piacra fantázianéven az utóbbi egy-két évtizedben. Bizonyos esetekben egy kiváló fekvésű dűlő nevét viselik ezek a borok, ahonnan a szőlő származik Iyen például a villányi Mayer Kopár Cuvée vagy a soproni Ráspi Kopár Cuvée. Mindkét bor több fajta, dűlőszelektált szőlőből készült. A Gere Kopár az említettekkel szemben levédett fantázianév, nincs köze a villányi dűlőhöz. Éppen olyan mint Polgárék új Credo Cuvée-je vagy Konyári már bejáratott Loliense-e, de a példákat itt aztán tényleg hosszan lehetne sorolni.



Harmadik lehetőség pedig - s jómagam ezt szorgalmaznám, hogy ki-ki próbáljon meg a maga nyelvén új fogalmat bevezetni a cuvée helyett. Minálunk a Házasítás igen szép szó lenne a Cuvée helyettesítésére, s nem is járnánk vele rosszabbul. Jól kifejezi, hogy az újonnan született egység több mint a részek puszta összege - már amennyiben jól sikerül a házasság, illetve a cuvée. Ha még szabad ezt a fogalmat használni. A fantázianevek további térnyerése nem lenne szerencsés, hiszen csak az eligazodást nehezítené. Ezt a lehetőséget meg kellene tartani a prémium kategóriának.

 

Forràs: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_franciake_a_cuvee_-_miert_ne_legyen_hazasitas

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?