Tavaly a hasznosított tófelület 2.737 hektár, a kifogott halmennyiség közel 2.200 tonna volt.
Idén a halzsákmány 2.200-2.400 tonna körül alakul, melynek kétharmada a fogyasztók által kedvelt ponty. A haltermelés és a lehalászás egyre inkább igazodik a környezetvédelmi és az állatjóléti előírásokhoz.
A haltermelésünk évek óta 3,5-4-szer nagyobb, mint ami a megye lakónépességének élő hallal történő ellátásához szükséges. Ennek ellenére az idei halfogyasztás várhatóan nem nő, 1 főre vetítve csupán 3 kg körül alakul. (Becslések szerint az élelmiszervásárlásra szánt éves kiadás mindössze 1%-át fordítjuk élő és feldolgozott hal, valamint haltermékek beszerzésére.)
A karácsonyi ünnepek közeledtével fokozódik a hal iránti kereslet. Várhatóan egyre többen vásárolnak közvetlen a tóparton, ahol az egészséges, jó minőségű étkezési alapanyag olcsóbban beszerezhető. – tájékoztatott Varga Gábor, a megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.
Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/befejezodott_a_lehalaszas_somogyban