Moszkvai nemzetközi borbemutató

Agro Napló
Moszkvában 2009. november 26-28-án Russian Wine Fair néven nemzetközi borkiállításra került sor, amelyen - Magyarországon kívül - képviseltette magát Algéria, Argentína, Ausztrália, Azerbajdzsán, Bulgária, Ciprus, Chile, Franciaország, Macedónia, Németország, Olaszország, és Szlovénia és részt vettek az oroszországi bortermelő régiók is. Összességében 14 ország 70 borászata állított ki mintegy 570 fajta bort.

 

A rendezvényen 12 magyar borászat vett részt (Chateau Dr. Kovács, Grand Cru Szőlőbirtok és Borkereskedés, Dereszla Kft., Dúzsi Tamás és családja Borászati Kft., Mádi Pannon Borház Kft., FULLSCALE GROUP Kft., Vitavin Kft., Egri Korona Borház Kft., Demeter Pincészet Kft., Tokaj Kereskedőház Zrt., Thummerer Winery, Palota Borház Kft., Junibor Egyesület). A borászok egy része borász egyesületet képviselt, így a szakma tényleges reprezentáltsága a felsoroltnál nagyobb volt. A magyar standon magyar gyümölcspálinkák is bemutatásra kerültek.



A kiállítás helyi előkészítésben a Kereskedelmi képviselet vett részt, az ITD-Hungary Zrt. által bérelt csaknem 50 m2-es standot az ITD-vel működtette. A központi elhelyezkedésű magyar stand a kiállítás legnívósabb, és legnépszerűbb standja volt, a látogatók a megkóstolt borokról, pálinkákról a legnagyobb elismeréssel szóltak. A kiállítás megnyitóján részt vett a magyar Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium küldöttsége: dr. Gárdosi Péter, főosztályvezető (Agrárpiaci Főo.) dr. Kemény Ádám, szakmai főtanácsadó (EU Koordinációs és Nemzetközi Főo.) és Kenedi Ákos, mezőgazdasági attasé, aki Moszkvában csatlakozott a delegációhoz.



A magyar borászat elismerését tükrözi az is, hogy Gilyán György nagykövet volt az egyetlen, aki a külföldi képviseletek közül meghívást kapott az ünnepélyes megnyitóra. Nagykövetünk felszólalásában elmondta, hogy a magyar borokat, az oroszországi piacon korábban szerzett népszerűségén túl, ma már a még jobb minőség, a világhírnév jellemzi, amely elsősorban az évszázados hagyományokra épülő technológiák reneszánszának, a bortermelés magas kultúrájának köszönhető.



A magyar borokat két ízben is beválogatták a szakmai közönségnek (borimportőrök, disztribútorok, szállodai és éttermi beszerzők, sommelier-ek, és bor-szakújságírók, stb.) tartott, un. „Masterclass” programba, ahol a Független Orosz Borklub elnöke és szakértője tartott előadást a magyar borrégiókról és szakértői értékelés keretében mutatták be a beválasztott borokat. Az egyik „Masterclass” programot alapvetően a magyar vörösboroknak, a másikat pedig főként az édes, fehér desszertboroknak szentelték. Az első „Masterclass” programot a magyar nagykövet nyitotta meg hangsúlyozva, hogy a korábban oly népszerű – elsősorban az Egri Bikavér és a Tokaji Aszú - magyar borok mellett, érdemes a fogyasztóknak Magyarország többi borrégiója boraira is felfigyelni és az itt megtermelt kiváló minőségű borokkal bővíteni az oroszországi kínálati palettát. A sikeres bemutató hozadéka az is, hogy a Független Orosz Borklub borszakértői egy további magyar borbemutatót is tartottak a kiállítást követő héten az egyik nívós moszkvai vinotékában.



A kiállításon részt vevő magyar bortermelők tárgyalásokat folytattak több helyi kis- és nagykereskedővel, melyek alapján a kapcsolatok, az együttműködés bővítésére számítanak. Egyöntetű értékelésük szerint a kiállítás sikeres volt. A bortermelők jelezték, hogy szeretnének további oroszországi borbemutató programokon is részt venni.



Az FVM delegációja a kiállítást követően tárgyalást folytatott az aktuális kétoldalú kérdésekről az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium Élelmiszeripari és Agrárpiaci Főosztály igazgatójával, Kirill Koloncsinnal, az Orosz Gabonaszövetség elnökével, Arkagyij Zlocsevszkijjel, valamint az Orosz Mezőgazdasági Minisztérium főtanácsosával Alla Klementyevával, a magyar-orosz mezőgazdasági munkacsoport titkárával.





Deák Annamária és Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?