Tabajdi Csaba: Csak az összefogás menti meg az uniós almatermelőket

Agro Napló
Szászországi tapasztalatok segítik az észak-alföldi almásgazdákat

 

„Magyarországon minőségi szerkezetváltozásra van szükség az almatermesztésben, amely azonban nem mehet végbe a gazdák szövetkezése, termelési-értékesítési szövetkezetek létrehozása nélkül” - hangsúlyozta Tabajdi Csaba MSZP EP delegációvezető a Brüsszelben megrendezett Alma Nap kiállításon elmondott megnyitóbeszédében.



Az almatermesztés kihívásaival foglalkozó egynapos brüsszeli konferenciát, és kiállítást az Észak-Alföldi Régió Fejlesztési Tanácsa, Gazda László és Demendi László országgyűlési képviselők (MSZP) és Szászország-Anhalt tartománya közösen kezdeményezte.



"Tanulni nem szégyen - mondta Tabajdi-, a szászországi gazdák együttműködése példaértékű, termékeik kiváló minőségűek és a világpiacon is versenyképesek. A konferencia fő tanulsága, hogy egyetlen zöldség-gyümölcstermelő szektor, így az almatermelés sem végezhető hatékonyan jól működő szövetkezeti rendszer nélkül" - hangsúlyozta.



"Az Észak-Alföldi Régió almatermelésében minőségi szerkezetváltásra van szükség, a hagyományosan termelt léalma piaca ugyanis jelentősen beszűkült. Magyarországon rendelkezésre áll a termeléshez szükséges tudás, a több száz éves tapasztalat, de a termelési technológián sokat kell javítanunk. Az élenjáró magyar termékek már ízben és megjelenésre is felveszik a versenyt bármely vetélytársukkal, ugyanakkor a tömeges jó minőségű termeléshez tőkeigényes befektetésekre és teljes szerkezetváltásra van szükség" - húzta alá a magyar képviselő.



Tabajdi megnyitóbeszédében kitért az alma történelmi, vallási és mitológiai jelentőségére. Az alma kulcsfontosságú szimbólum volt már a Bibliában és a görög-római mitológiában, később végigvonult Európa középkori és újkori történelmén. Az alma a történelem során a tudás, a fiatalság, a jólét, a szépség, az összetartozás, a béke és a szabadság szimbóluma is volt. A táplálkozásban betöltött szerepe mellett az európai gondolkodástörténetben való rendszeres felbukkanása is jelzi: az alma az emberiség által termesztett gyümölcsök egyik közül az egyik legfontosabb.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?