Dr. Lőrincz György az Év Borásza

Agro Napló
Az egri St. Andrea Pincészet borásza lett a befutó a 2009-es év bortermelője szavazáson.

 

Dr. Lőrincz György, az Egri borvidék borásza lett az első a Magyar Borakadémia választásán. Az "Év Bortermelője" cím friss birtokosa a díjátadáson kiemelte: az egri borvidék általános hírnevével ellentétben pincéjében kizárólag fehérborokat termel, hagyományos eljárással, egy évig fahordóban érlelve.

Lőrincz György jelezte, hogy az egri borok alatt elsősorban házasított fajtákat ért.

Az egri borász az eredményhirdetésen a 2008-as évjáratú Boldogságos nevű egerszóláti fehér cuvée borát mutatta be, amely olaszrizlingre épül, de szürkebarátot és cabernet savignone-t is tartalmaz.



Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia elnöke hangsúlyozta: az "Év Bortermelője" díj odaítélésénél nem egy adott bort ítélnek meg, hanem egy borász egész éves teljesítményét.

Az elmúlt húsz évben hatalmas tehetségek szabadultak fel a magyar borászatban, amely így az ország arculatteremtésének részévé vált - hangoztatta a szervezet vezetője.

A borhamisítással gyanúsított Vincze Béla egri borászra utalva megjegyezte: a mai díjátadás elfeledteti az előző hetekben napvilágra került "botlásokat". Ezeket a problémákat ugyan vállalni kell, de nem szabad a teljes magyar szőlész, illetve borász társadalomra kiterjeszteni - fűzte hozzá.

Az év bortermelőjét kétfordulós választási rendszerrel jelölik, amelynek első körében a szakma, a fogyasztók és a média adhatja le jelöléseit. Az idén összesen mintegy 500 jelölés közül öten kerültek a második fordulóba, akik közül az akadémia 133 fős tagsága választotta ki a győztest.

Az idén Lőrincz György mellett, a kunsági borvidéket képviselő Gálné Dignisz Éva, a Balatonboglárról érkező Légli Ottó, valamint az ászár-neszmélyi borvidéken dolgozó Szöllősi Mihály és a szekszárdi Vida Péter került a Magyar Bor Akadémia döntőseinek listájára.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/dr_lorincz_gyorgy_az_Ev_borasza

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?