Gazdálkodva tanítanak Szőcsénypusztán

Agro Napló
Kevés olyan iskola létezik Magyarországon, ahol a tanítás mellett gazdálkodnak is. Ezek közé tartozik a Somogy megyei szőcsénypusztai oktatási intézmény. A 45 éve működő szakközép- és szakiskolában a kiadások egy részét az erdőgazdálkodás hozamából finanszírozzák. A Széchenyi Zsigmond Szakközép- és Szakiskola 1800 hektár erdő birtokosa. A 350 ezer köbméter fa mindig segített abban, hogy az oktatási intézmény talpon maradjon. De kitűnő lehetőség arra is, hogy az itt erdésztechnikusnak és erdészeti szakmunkásnak tanuló fiatalok a gyakorlatban is bőséges ismeretet szerezhessenek.

 

- Itt az oktatás mellett a gyakorlat fontos szerepet tölt be, a diákok éves szinten 1-1,5 hektár végvágást hajtanak végre – magyarázza Farkas László fahasználati ágazatvezető. - Emellett egyéb munkákban is részt vesznek, például a gyérítésekben dolgoznak. Az iskolának saját közelítő gépei vannak, amelyekkel a tanulók dolgozhatnak.

Természetesen, a jogszabályoknak megfelelően szakszerű üzemterve is van a gazdálkodó iskolának. Az új erdőtörvény a fenntarthatóságra nagyobb hangsúlyt fektet, így a telepítéstől a kitermelésig még több munkát ad az erdőmérnököknek.

- Az erdő tanerdő-nyilvántartásban szerepel – veszi át a szót Makhard József, az iskola igazgatója. - Ebben a tanerdőben oktatjuk az erdésztechnikus, valamint az erdészeti szakmunkás tanulóinkat, illetve mindazokat, akiknek valamilyen szakmacsoportban köze van az erdészethez, az erdei munkákhoz. Ezenkívül, mivel a mérete, a lehetőségei adottak, foglalkozunk erdőgazdálkodással, s minden olyan erdészeti tevékenységgel, amit egy komoly erdészetnek el kell látnia.



Évente összesen 50 erdésztechnikus és erdész-szakmunkás végez az iskolában. Makhard József szerint az innen kikerülő tanulók 40-60 százaléka el tud helyezkedni a szakmában. Mint kiderült, a három kerületvezető erdészükből ketten ugyancsak ebben az iskolában tanultak.

- Minden évben megpróbálunk valami olyasmivel előrukkolni, ami esetleg újabb osztályok indításának a lehetőségét feltételezi. Ezért a 2010-2011-es tanévtől szeretnénk a természeti és környezetvédelmi technikus képzést beindítani.

A változatos domborzatnak köszönhetően az 1800 hektáron több fafaj található. Ezért, mint azt Rakovics Andrea műveleti ágazatvezetőtől megtudtuk, az ültetések utáni időszakban meggyérült csemetéket más fajtákkal is pótolhatják. Megtalálható itt a gyertyán, és a kocsánytalan tölgy, valamint idén a pótlások folyamán a bükk is bekerült az erdősítésbe.

Az iskola zavartalan működésének egyik alapfeltétele a jól karbantartott, egészséges erdő, hiszen oktatás és gazdálkodás ugyanazon a helyen történik. Mindkettő fontos, mivel az iskola csak úgy tudja vállalni a hiányszakmák oktatását, ha erre előteremti a pénzt. Lényeges szempont az is, hogy a tanulóik leendő szakmájukat olyan helyen gyakorolhassák, ahol jó példát mutatnak az erdőgazdálkodásban is.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/gazdalkodva_tanitanak_szocsenypusztan

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?