ÚJ ÍZEK HARMÓNIÁJA

Agro Napló
Hagyományosan november utolsó hétvégéjén várta vendégeit két napos rendezvényén a Hatodik magyarországi újbor- és sajtfesztivál. A rendezvény mesébe illő kezdetei óta kinőtte magát, és méltó helyszínként a Vajdahunyadvár falai között, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban mutatkozott be a nagyközönség előtt. Aki próbálta, igazolhatja, hogy két jól kiválasztott íz miként ad egy csodás harmadikat. A sajt és a bor házassága tehát így izgalmas és örök.

 

A kezdetekről érdemes tudni, hogy egy szüreti fesztiválon találkozott egy bortermelő a sajttermelővel, és szomorúan látta, milyen méltatlan körülmények között kényszerül termelőtársa a portékáját bemutatni. Ebből a hat évvel ezelőtti egymásralelésből pattant ki annak az ötletnek a szikrája, mi lenne, ha külön fesztivált szerveznének maguknak. Többen csatlakoztak is a tervhez, s minden évben valami újjal kiegészítve a rendezvényt nőtték ki önmagukat és a megjelenés helyszínét. Hiszen mára óriási az érdeklődés a rangos esemény és megmérettetési lehetőség iránt. Az idei újbor versenyre ugyanis már több mint kétszáz nevezés érkezett, és a verseny különleges voltát jelzi az is, hogy itt csak ifjú borászok bírálhatnak.



A fiatalok generációjának természetesen neves és ismert, elismert segítőik vannak, mint pédául Szöllősi Mihály, az idei „Az év pincészete” díj birtokosa, aki tavaly az év legjobb újbora kitüntetést egy Chardonnay-val kapta. A neszmélyi pincészetben a családi vállalkozás tucatnyinál több fajta fehér bort állít elő, de termékpalettájukban szerepel egy rosé és egy vörösbor is választékként.

A farkasmályi történelmi pincesorról érkeztek a Bárdos és Fia Pincészet borai. A Sárhegy oldalába vájt pincék állandó hőmérséklete és a környék kedvező klímája évszázadok óta nyújt vonzó környezetet a jó borokat kóstolgatók számára. Nagyrédei feldolgozójukban és palackozójukban készítették az idei újboraikat is, így kóstolhatták a fesztivállátogatók az Irsai Olivért, a Szürkebarátot és a Merlot Rosét termékpalettájukból.



Az egri Varsányi Pincészet saját hatvan hektárnyi ültetvényén túl még kétezer hektárról vásárol feldolgozásra szőlőt. Boraikat Európán kívül, Kínában, Japánban és Amerikában is vásrolják. A borvidék hagyományait a korszerű technológiával ötvözve készítik többnyire fehér és rosé boraikat, de Menior vörösborukat is érdemes volt megkóstolni. A bemutatott borok kóstolásán túl a sajtok többségét meg is vásárolhatták az ínyencek.

Kiss Ferenc sajttermelő, a fesztivál ötletgazdatársa a tradicionális sajtkészítés mestere. A gyomaendrődi családi vállalkozásban tizenöt tehén tejét dolgozzák fel. S bár nálunk még nem kellően tölti be megfelelő gasztronómiai státuszát a sajt, a törekvések megvannak arra, hogy minél széleseb körben váljék ismertté a széles termékpaletta. Mintegy másfél éve, a régi céhek mintájára megalakult a kézműves sajtosok egyesülete. A szervezet tagjai csak magyar tejből kívánnak magyar sajtot előállítani. Érdemes tudnunk, hogy a sajtok ugyanúgy magukon hordozzák a terroir jelleget, mint a borok – a különböző időjárási és eltérő növényzetű legelők tehenei tejéből azonos módú feldolgozás mellett eltérő, más ízű sajt lesz az eredmény.



A rábaközi gazdák tejét feldolgozó Cserepes István szerint az ő sajtjaik „fűből készülnek”. Több mint másfél évtizede gyártják adalékanyagtól mentes, garantáltan ellenőrizhető minőségű termékeiket, amelyeket saját boltjaikban és kínálóautóikkal juttatnak el a vásárlókhoz. Szomorú és elfogadhatatalan véleményük szerint a tendencia, amely az élelmiszeriparban a multik megjelenésével kizárólagosan a bevétel növekedése céljából zajlik.

A hétvégi nagyközönségi programot megelőzően került sor a borversenyre, mintegy nyitányaként az idei fesztiválnak. A rendezvény első napjának kiemelkedő programja az Újbor futam volt, ahol a három borrégióból (Balatoni borrégió, Pannon borrégió, Neszmélyi borvidék) gépkocsikkal érkező, a 2009-es év legjobb újborait köszöntötték a Magyarországi Borrendek. A jubiláló borrendek és szakmai szervezetek köszöntése után vette kezdetét a Borturizmus börze (ahol megismerhette az érdeklődő hazánk borvidékeit és pincészeteit), de a nagyszámú közönség részese lehetett a kádármesterek termékbemutatójának illetve vásárának is. A „Magyarország újborfelismerő bajnoka 2009” címért többek versenyeztek, és a nap végén kapták meg díjaikat az idei „Magyarország 2009 legjobb újbora” valamint a „Magyarország 2009 év legjobb sajttermelője” cím díjazottjai is. A vasárnapi program része volt egyebek között az „Újbor és sajt közönségdíjak” odaítélése a látogatók által leadott szavazatok alapján, és a korábbi éveknek megfelelően sor került az „Adventi újbor és sajtszentelés”-re is.



A népszerű rendezvényen évről évre több látogatót regisztrálnak a szervezők, s a mindössze kétezer forintos belépőjegy ellenében a vendégek végigkóstolhatták az összes sajtot és bort, emlékbe pedig a fesztivál díszpoharát is megtarthatták, sőt, még a múzeum kiállításait is megtekinthették jegyük felmutatásával.

Az egyre népszerűbb november végi programot fémjelezte, hogy fővédnökségét Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter vállalta, a borverseny örökös elnöke Dr. Kállay Miklós, tanszékvezető egyetemi tanár, a borverseny főszervezője pedig Ferenc Vilmos, okl. kertészmérnök, szaktanácsadó szakmérnök, a Magyar Bor Akadémia tagja voltak.



A jövő évi naptárba pedig máris beírhatják az érdeklődők november 27–28-ára a Hetedik újbor és sajtfesztivál rendezvényének időpontját.

–Keresztes Júlia–

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?