Magyar földről tanácskoztak

Agro Napló
Az ország termőtalaj-készlete és földvagyona jelentős értéket képvisel. A Gazdakör a hazai földkérdéssel foglalkozó konferencián járt.

 

Az MTA Elnökségi Környezettudományi Bizottsága, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a Magyar Természetvédők Szövetsége „Mi lesz veled magyar föld?” címmel rendezett konferenciát múlt pénteken, a Magyar Tudományos Akadémián.



A konferenciát Németh Tamás, az MTA főtitkára nyitotta meg, majd Sirman Ferenc, az FVM szakállamtitkára következett, aki többek között a földvásárlási moratórium kérdéséről beszélt, kiemelve, hogy uniós szabályok miatt nem sok esély van annak meghosszabbítására. Haraszthy László, a KvVM szakállamtitkára szerint a külföldi befektetőknek csak használati jogot szabadna adni.



Nem sokkal dél előtt következett a konferencia „egzotikus blokkja”, sajnos szomorú aktualitással: Norma Gimenez, a Föld Barátai Paraguay munkatársa hazája földhasználati politikájáról, a génmódosított szójatermelés helyrehozhatatlan károkozásáról beszélt, meglehetősen kritikusan. Előadása alatt megnézhettünk egy rövidfilmet is, melyben hontalanná vált indiánok tragédiáit, a szója miatti elképesztő erdőirtásokat, a permetszerek által ihatatlanná vált vizek miatti problémákat követhettük nyomon. A konferencia alatt egyébként bárki kérdezhetett, nem egy felszólaló volt, aki ezt meg is tette.



A szünet utáni pódiumbeszélgetésen Font Sándor, a Mezőgazdasági Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy hazánkban az élelmiszertermelés újragondolására lenne szükség.

Összességében nagy egyetértés mutatkozott abban, hogy semmiképpen nem lenne szerencsés, ha a földmoratórium lejárta miatt teljesen kiszolgáltatottá válna a hazai földpiac.

Dulai Péter

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/magyar_foldrol_tanacskoztak_

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?