A marha itthon is szép

Agro Napló
A Pannon Egyetem Keszthelyi Georgikon Kara nemcsak az oktatásban végez kiemelkedő munkát. Náluk komoly szerepet kap a kutatás is, és annak oktatása. Éppen ezért már a '70-es évek elejétől rendszeresen szerveznek például az állattenyésztés és a hozzá kapcsolódó témakörökben konferenciákat.

 

Az ezeken a rendezvényeken megjelent gazdák és a tenyésztői szervezetek itt évtizedek óta hallhatnak számukra nagyon fontos kutatási eredményekről, de a megjelentek gyakorlati tapasztalatait az egyetem fel is használja saját kutatásaihoz.



Nemrég tizennegyedszer hívták tudományos tanácskozásra a húsmarha-tartásban érdekelt gazdákat és szakembereket. Az összejövetelen arról beszéltek, hogy milyen jogi, műszaki és tenyésztési feltételek kellenének az eredményes húsmarha-tartáshoz. Például arról is szóltak, hogy miért lenne jó, ha faluhelyen ismét számolatlan marha legelészne a gyepeken.



- Tanszékünk nagyon jó kapcsolatot tart valamennyi húsmarha-tenyésztő szervezettel - magyarázza dr. Szabó Ferenc, a Pannon Egyetem Georgikon Kar egyetemi tanára. - Valamennyi húsmarha-tenyésztő szervezet adatait feldolgozzuk, értékeljük, és az eredményeket közösen publikáljuk a tenyésztő egyesületekkel. Emellett külön ökonómiai értékeléshez különböző kérdőíveket szerkesztünk, amivel felkeressük a húsmarha tartó gazdákat, és a helyszínen is számos értékelést végzünk.



A jó eredmények eléréséhez szükség van műszaki fejlesztésekre. Erről dr. Bak János, az FVM MGGI osztályvezetője beszélt.



- Mindenkinek saját magának célszerű eldönteni, hogy melyik utat járja. Olyan kérdéseket kell megválaszolnia, hogy milyen a lehetősége a méret növelésére, amelyik egyébként hatékonyság- növeléssel jár, és milyenek a háttérlehetőségei, milyen a fajtája, milyenek a piaci lehetőségei. Ami bizonyos, hogy nemzetgazdasági érdek a földterület, az emberanyag és az állattartás, így a húsmarhatartás technikai-technológiai fejlesztése.



A növekedésen túl a szabályrendszer betartása legalább akkora figyelmet igényel. Bár az állattartásban már jóval az uniós csatlakozás előtt is az európai normákat követték a gazdák, mégis, nem árt figyelemmel kísérni a jogszabályok változásait. A 2009-es ellenőrzések során az úgynevezett kölcsönös megfeleltetés szabályainak betartását vizsgálta a Szakigazgatási Hivatal. Erről Lukács László, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnöke szólt a tanácskozáson.



- Sokkal jobbak lettek az eredmények, és sokkal kevesebb problémát kellett feltárnunk vagy megállapítanunk az állattartók vonatkozásában, mint azt hitték egyesek korábban. Azt látom, hogy a 2009-re rendelt ellenőrzési eljárásban és ellenőrzési pontokon különösebb hibákat nem tárt fel az ellenőrzés.



A kisebb települések, falvak környékén már szinte alig látni legelésző jószágokat. Tartásuk, a falvakban élők szerint nem éri meg.



- Természetesen nagyon fontos lenne a kis-, és középbirtokosi rétegnek a megerősítése, hiszen a vidék népességmegtartó szerepe szempontjából, a vidékfejlesztés, a falusi népességnek a helyhez kötése elengedhetetlen - mondta dr. Huth Balázs, a Magyartarka Tenyésztők Egyesületének marketingvezetője. - E tekintetben a húsmarhatartás ideális ágazat, hiszen gyephasznosító állatfaj, és hozzájárul a kultúrkörnyezet fenntartásához.



Vannak tehát olyan szempontok, amelyek nem köthetőek fajtákhoz. Ilyen például az egységes farmtámogatás kérdése, amelynek bevezetése a konferencián megjelent állattartók szerint biztosíthatná a gazdaságok pályázati lehetőségeit.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_marha_itthon_is_szep

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?