Kertészeti támogatásokkal a minőségi magyar termékekért

Agro Napló
Az ÚMVP-ben a zöldség-gyümölcstermesztőkre is gondoltak.

 

A zöldség- és gyümölcstermelés jellegzetesen olyan ágazat, amelynek elsődlegesen a magyar piacot kell folyamatosan ellátnia kifogástalan minőségű áruval.

Ehhez képest az idei évben például a hazai gyümölcstermés mindössze a piaci igény felét képes fedezni, s magától jövőre sem várható a probléma megoldódása. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) kertészetek korszerűsítését célzó intézkedése, melynek keretében 2010. január 15-éig nyújthatók be támogatási kérelmek, a versenyképesség és a termelés hatékonyságának minőségközpontú növelését célozza.



A források segítségével a gazdálkodók korszerűsíthetik a kertészeti termelő munka folytatásához és a megtermelt áru tárolásához szükséges épületállományukat, illetve modern technológiákat állíthatnak alkalmazásba a gazdálkodás összteljesítményének javítása érdekében. Három célterület köré csoportosulnak a támogatható tevékenységek.

A termelés körülményeinek javítását szolgáló létesítmények építése, korszerűsítése és a kapcsolódó, telepen belüli infrastrukturális beruházások megvalósítása mellett lehetőség nyílik új tároló, feldolgozó egységek építésére, a szükséges infrastrukturális fejlesztésekkel együtt. A harmadik célterület az új – vagy megújult – kertészeti létesítmények energiaellátását foglalja magában, ami kiterjedhet gépek, berendezések beszerzésére, termálkútfúrásra és a meglévő termálkút fennmaradását biztosító beruházásokra, valamint a hőenergia-előállításhoz kapcsolódó tüzelő-, biogáz-, termálkút- és napenergia-hasznosító berendezéssel funkcionális egységet képező tartozékok, szerelvények megvásárlására.

Az egy ügyfél által igényelhető támogatás összege benyújtási időszakonként és célterületenként legfeljebb 735 000 euró, azaz megközelítőleg 200 millió forint lehet. Mértéke alapesetben a beruházás összes elszámolható kiadásának 35-40 százaléka, de bizonyos körülmények fennállása esetén – ha az ügyfél fiatal mezőgazdasági termelő, vagy a beruházás kedvezőtlen adottságú, illetve NATURA 2000 területen valósul meg – a támogatási arány elérheti akár az 55-60 százalékot is. A támogatás igénybevételére jogosult a zöldség-gyümölcs termelői csoport, termelői szervezet vagy ezek leányvállalatai, a kertészeti- és a burgonyaágazatban működő termelői csoport, továbbá az a gazdálkodó, aki a TEÁOR’08 I. melléklete szerinti 01.1, 01.3, vagy 01.5 tevékenység valamelyikét végzi.

Tovább

 

Forrás: www.gazdasagiradio.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?