Több milliárd forint az igény öntözésfejlesztésre

Agro Napló
Lezárult az öntözés, melioráció és a területi vízgazdálkodás mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztéséhez nyújtandó jogcím támogatási kérelmének benyújtási időszak

 

Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) folyamatosan dolgozza fel a beérkezett igényeket. A benyújtott kérelmek száma 292 darab, összesen több mint 15 és fél milliárd forint támogatási igénnyel.

A jogcím 3 célterületet határozott meg. Az elsőn belül, külterületeken a vízrendezés közösségi beruházásaira, vízkárelhárításra, belvízvédelemre, valamint erdőterületen megvalósuló fejlesztésre igényelhettek támogatást. Erre a célterületre 62 darab kérelem érkezett, összesen több mint 4 milliárd forintos támogatási igénnyel.



Rendkívül népszerűnek bizonyult a második célterület, ami az öntözés mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztésére irányult. Ennek keretében támogatás nyerhető üzemen belüli, építéssel együtt járó fejlesztésekre illetve közösségi öntözési fejlesztésekre. Az előbbire kiemelkedően sok, összesen 193 darab kérelem érkezett, több mint 4 milliárd forintos támogatási igénnyel, míg utóbbira ugyan kevesebb a kérelem, de az igényelt összeg itt is hasonló nagyságrendű.

harmadik célterületen a melioráció mezőgazdasági üzemi és közösségi létesítményeinek fejlesztésére, ezen belül is az üzemen belüli beruházásokra és a melioráció közösségi létesítményeinek fejlesztésére nyílik lehetőség. Erre a célterületre érkezett a legkevesebb támogatási kérelem, de az igényelt összeg itt is meghaladja a 2 milliárd forintot.



A beérkezett kérelmek földrajzilag is változatos képet mutatnak. A legtöbb, összesen 162 darab igénylés, az MVH Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei regionális kirendeltséghez érkezett. Ide tartoznak a Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyékből érkezett kérelmek is. Vagyis elmondható, hogy a jogcím ezeken a területeken volt a legnépszerűbb.





Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/tobb_milliard_forint_az_igeny_ontozesfejlesztesre

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?