2024. július 19. péntek Emília

Páratlan kincsünk a termőföld

Agro Napló
Az Országos Mezőgazdasági Könyvtárban tartott rendezvénynek akár a mottója is lehetett volna Kálti Márknak, a XIV. században megjelent Képes Krónikája, amelyben így írt: „Akié a föld, a fű, a víz, azé minden.”

 

A konferencia címe egyébként önmagáért beszél: Páratlan kincsünk a termőföld. Ma ugyanis minden magyar polgár számára létfontosságú a földkérdés, annál is inkább, mert 2011 májusától a jelenlegi szerződés szerint a föld a tőke szabad áramlásának kategóriájába esik, hacsak a moratórium dátumát nem sikerül 3 évvel későbbre tolni.

Bizonyára ez indokolta azt, hogy rendkívüli érdeklődés övezte a rendezvényt. A termőföldek használati viszonyairól szóló előadás, vagy a külföldiek termőföld szerzése körüli esettanulmányok ismertetése, azaz a kérdésfeltevés, hogy ki a föld jó gazdája - a külföldi vagy a magyar ember -, indulatokat is kiváltott. Kispál Ferenc hódmezővásárhelyi családi gazdálkodó szerint voltak olyan előadók is, akik tulajdonképpen a magyar termelők ellen beszéltek.



- Örültem, hogy eljöttem, mert kevés gazdálkodó jelent meg, és többen nagyon rossz képet festettek a vidékről. Én igyekeztem megvédeni a gazdák becsületét. Elmondtam, hogy nálunk kultúrája van a gazdálkodásnak, ezt szeretni kell, és ezt örökölni kell.

A szerelem hozta Magyarországra Jens Clausen dániai polgárt. A föld szeretete és tisztelete viszont gyökeret adott a magyarországi léthez. Ma már hazaiként latolgatja a készülő földtörvény esélyeit.



- Nagyon széles a skála, mert itt 1 hektártól 3000 hektárig vannak gazdaságok, magántulajdonban van a föld, és vannak társaságok is. Ilyen körülmények között nagyon nehéz egy igazán jó, egységes földtörvényt kialkudni. Ez egy kihívás.

Dr. Tanka Endre (Károli Gáspár Református Egyetem) Földprogram a jövőért című előadásának sarkalatos gondolata volt a forrásteremtés.



- Le kell ülni az illetékes nemzetközi hitelintézetekkel, és egy új megállapodást kell kötni, hogy Magyarország újabb hitelt semmilyen címen nem vesz fel, a meglévő külső adósságállományának egy részét átütemezik, másik részét elengedik, és meghatározott ideig felfüggeszti az adósságtörlesztést. Így, a közcélokra - egészségügy, oktatás, vidékfejlesztés - forrást rendelhet. Juthatna többek között arra is, hogy az állam a saját földalapját megteremtse arra a célra, hogy ebből alapozza meg a fiataloknak a családi gazdaságot. Úgy, hogy 25 vagy 50 évre tartós használatra földet adna, például azoknak akik 2-3 gyerek felnevelését is vállalják.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/paratlan_kincsunk_a_termofold

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?