2024. július 20. szombat Illés

Hamis ígéretek, valós veszélyek

Agro Napló
"Hamis ígéretek, valódi veszélyek" címmel rendeztek kiállítást a Hamisítás Ellen Nemzeti Testület munkatársai. A budapesti esemény népszerűségét követően az ország több megyéjében is megrendezik, hogy minél többen láthassák az elképesztő hamis ötleteket.

 

- A kiállítást a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület szervezte, mely 2008-ban alakult – tudtuk meg dr. Tóth Zitától, a szervezet titkárától. - Az egyik célunk az, hogy olyan tudatosságnövelő kampányokat szervezzünk, amelyekkel felhívjuk a fogyasztók figyelmét a hamisítás veszélyeire. Ez a célja ennek a kiállításnak is, amely egy lakásbelsőt mutat. Ezzel is azt sugalljuk, hogy az élet minden területén találkozhatunk már hamisítványokkal. Iskolákhoz is eljuttattuk a felhívást. A diákoknak külön vezetést tartunk, ahol a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai tartanak előadást a hamisítás jelenségéről, illetve, hogy milyen tapasztalataik vannak a lefoglalások során.



A kiállított tablókon a nyilak a hazánkba érkező hamisítványok útját jelzik, s mint látszik, elsősorban keletről érkeznek. Ezt az interaktív kiállítást Budapest után az ország több megyéjében is bemutatják, mert nemcsak bosszantó, de veszélyes is lehet a hamisítvány. Ezt magyarázza dr. Kádár András, a Növényvédőszer-gyártók és Importőrök Szövetsége főtitkára.



- Ha megnézzük ezt a növényvédőszer mintát, akkor látható, hogy 5 gramm és 45 gramm között van a mérőhenger kalibrálva. Valójában hektáronként 5 grammot használnak fel belőle, ami azt jelenti, hogy ez a kémiai tudomány csúcsa. Egy ilyen terméknek az előállítása, kutatása, fejlesztése tíz év. Becslések szerint legalább húszezer vegyületet kell megvizsgálni, amiből végül egy fog beválni, és növényvédő szer lehet belőle. Ennek a költsége 200 millió euró, ami azt jelenti, hogy nagyon kevés vállalat engedheti meg magának. Természetesen, aztán, ha a végtermék eladásra kerül, akkor ezek a költségek megtérülnek. Óriási a konkurencia, és állandóan újabb és újabb termékeket kell kihozni, mert a növények rezisztenssé válnak, ha túl sokáig kezelik hasonló típusú vagy éppen hasonló termékekkel. Egyébként a hamisítás számtalan jelből felismerhető. Általában nem szerepel a címkén, hogyan kell felhasználni. Ugyancsak diszkréten elkerülik a gyártási idő, illetve a gyártási szám feltüntetését. A hamisítóknak a dokumentációja sincs meg ahhoz, hogy engedélyeztessenek, és egyáltalán nem érdekli őket semmi. Tehát csinálhatnak jó minőségű hamisítványokat, ahol a csomagolóanyag többé-kevésbé úgy néz ki, mint az eredeti. Persze nem mindent tudnak hamisítani, például a címkék hiányosságai árulkodók, amit a mezőgazdaságban dolgozók is észrevesznek – mondta befejezésül a szakember.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/_hamis_igeretek_valos_veszelyek

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?