Komplex erdő-környezetvédelem

Agro Napló
Az agrár-környezetvédelmi program rendkívül változatos célokat fogalmaz meg az erdők környezetvédelmi értékeinek megvédése és fejlesztése érdekében. A részletes célokat és a támogatási feltételeket összesen 11 célprogramba dolgozták ki annak érdekében, hogy a környezetvédelem komplexitása minél teljesebb körűen érvényesüljön.

 

Az egyes célprogramokat a következőkben mutatjuk be röviden:

 

1. Agresszíven terjedő, idegenhonos fa- és cserjefajok visszaszorítása



- A célprogram fontos feltétele, hogy az erdőrészlet ne minősüljön folyamatban lévő erdőfelújításnak, valamint hogy záródásának ártéren fekvő területen nagyobbnak kell lennie 80%-nál, ártéren kívül pedig 60%-nál.

- Hazai erdőgazdálkodásunkban ez a kérdés igen hangsúlyosan vetődik fel, főleg az ártéri erdők esetében. Az egyes agresszíven terjedő idegenhonos fajok, például a gyalogakác, gyakorlatilag elborítja az ártéri erdőket, és ezzel megakadályozza a felújítási tevékenységet. Ez esetben a program lehetőséget ad vegyszeres védekezésre is.

- A célprogram ideje alatt gondoskodni kell az erdőrészletben az egy évesnél idősebb, agresszíven terjedő idegenhonos fa- és cserjefajok eltávolításáról, melyre hektáronként évi 196 euró támogatatás nyerhető.



2. Szálaló erdőgazdálkodás



- A szálaló erdőgazdálkodás célprogram keretében folyamatos erdőborítottságot kell biztosítaniuk a támogatást elnyerő erdőgazdálkodóknak. A támogatás az átállás időszaka alatti jövedelemkiesést pótolja. A többletköltség elsősorban abból származik, hogy egy adott erdőrészletet nem lehet egyszerre kivágni, hanem csak egyesével. Ezen erdőgazdálkodási módszer eredménye, hogy megőrizhető az erdő ökoszisztémája, mivel nem történik olyan drasztikus beavatkozás, mint tarvágás esetén. Már a munka megkezdésekor rendelkezni kell egy ún. szálaló tervvel, vagy átállást tartalmazó átalakítási tervvel.

- Az előzetes adatok alapján 269 erdőrészlet, összesen 2000 hektár területtel érintett ebben a célprogramban jelenleg. Ugyanakkor, aki szálaló vagy átalakíttató tervet készíttet, s engedélyezteti az erdészeti igazgatóságnál, 2013-ig pályázhat erre a programra. A legkisebb támogatható terület 2 hektár és az is szabályozott, hogy az egyes fák kitermelése után mekkora lék maradhat a legkedvezőbb mikroklíma elérése érdekében. A fakivágás után keletkező lékben megjelenő újulat fejlődését megfelelő módokon elő kell segíteni, például vadriasztás alkalmazásával is. Ugyanabban az erdőrészletben az erdőgazdálkodó 5 évig nem végezhet fakitermelést. Fontos követelmény, hogy ne alakuljanak ki nagyobb összefüggő vágásterületek, ezért kötelező előírás határozza meg a fakitermeléssel érintett területek minimális távolságát is.

- Előnyben részesülnek azok a pályázók, akik nagyobb területen vállalják a szálaló erdőgazdálkodás megvalósítását. Plusz pontot jelent például, ha az erdőterület lejtése 10 foknál nagyobb és az egyéb paraméterek (elegyesség, őshonosság, stb.) is befolyásolják az elérhető pontszámot.

- Szálaló erdőgazdálkodás alkalmazására hektáronként évi 164 eurót kaphatnak a nyertes pályázók. A szálalás jelentősége, hogy a fákat nem nagy területen egy időben, hanem válogatva, szálalva termelik le, s ezzel biztosítják a folyamatos erdőborítottságot.

- Az erdészeti hatóság által engedélyezett fahasználatot a támogatási kérelem benyújtását

követően, az első kifizetési kérelem benyújtásáig kell elvégezni.



3. Erdőállományok kézimunka-igényes ápolása



- Az erdőállományok kézimunka-igényes ápolását azokon a területeken segíti elő az ÚMVP, ahol természetvédelmi okokból nem célszerű gépeket használni. Ez esetben hektáronként az első évben 196, a második évtől pedig 76 euró támogatást kap az erdőgazdálkodó.

- Az első kifizetési kérelem benyújtásának időpontjától az újulati szintben egyévesnél idősebb agresszíven terjedő idegenhonos fa- és cserjefaj egyede nem lehet.

- Az utolsó kifizetési kérelem benyújtásakor a felújítási szintben a főfafaj többéves csemetéinek a támogatási rendeletben meghatározott darabszámban, elegyarányban és

fafajösszetételben kell jelen lenniük.



4. Őshonos erdőállományok tarvágásos felújításának visszaszorítása



- Ezen célprogram fő célja az erdő egységének megőrzése. Ezt azáltal lehet elérni, hogy az erdőgazdálkodók felhagynak a nagyobb területeket érintő tarvágással. Ezzel hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdasági, erdővédelmi és a közjóléti funkciók összekapcsolódjanak, s ne boruljon fel az egyensúly a fakitermelés érdekében.

- A tarvágás felszámolását vállalók hektáronként évi 160 eurót kaphatnak, a kötelező előírások teljesítése esetén. (Az összefüggő véghasználati terület nagysága legfeljebb 0,5 hektár lehet; fakitermelés csak október 1. és március 31. között végezhető; az újulat szabad fejlődését folyamatosan biztosítani kell megfelelő ápolással; az újulati szintben egy évesnél idősebb agresszíven terjedő idegenhonos fa- és cserjefaj egyede nem lehet.)

- Az első kifizetési kérelem benyújtásának időpontjáig a fakitermelést úgy kell végrehajtani, hogy az erdőrészlet területének legalább 25%-áról, legfeljebb 50%-áról lehet a fákat eltávolítani.

- Az első kifizetési kérelem benyújtását követően 5 köbméter/hektár mennyiségű, az egyes törzsek legvastagabb részén 20 cm átmérőt meghaladó méretű, lábon álló vagy fekvő holtfa jelenlétét biztosítani kell. A támogatás fontos feltétele, hogy az adott erdészeti tájban valamely, támogatható faállománytípus forduljon elő.



5. Mikro-élőhelyek kialakítása, fenntartása



- A mikro-élőhelyek kialakítása és fenntartása program célja az élővilág változatosságának fenntartása. Mikro-élőhelynek nevezzük azokat a kis élőhelyű területeket, ahol lehetőség van arra, hogy az uralkodótól eltérő másfajta élőlények is meg tudjanak telepedni.

- A program része ezért a holtfa erdőben hagyása is, amelyen rengeteg fajta rovar és gomba találja meg életterét.

- A programba vont erdőrészletben az első kifizetési kérelem benyújtásától legalább 10 köbméter/hektár mennyiségű, az egyes törzsek legvastagabb részén 20 cm átmérőt meghaladó méretű, lábon álló vagy fekvő holtfa jelenlétét kell biztosítani és a földön fekvő holtfát darabolni nem lehet.

- Amennyiben a holtfa biztosítása fakitermeléssel történik, a kitermelt fák tőrészei nem lehetnek 10 méternél közelebb egymáshoz.

- Fontos feltétel, hogy az erdőrészlet vágásos üzemmódban szerepeljen és vágásérettségi mutatója nagyobb legyen, mint 15 év.



6. A véghasználat során facsoportok visszahagyása



- A véghasználat elhalasztása a talaj- és erdővédelem szempontjából célprogram keretében hektáronként 200 euró támogatás jár évente annak az erdőgazdálkodónak, aki a talaj vagy a víz védelméhez hozzájárulva a fakitermelés időpontját késlelteti.

- Az első kifizetési kérelem benyújtásáig a véghasználat elvégzése kötelező.

- Az erdőrészleten belül legalább 90%-ban tájhonos fafajokból álló állékony csoportokat kell kijelölni és meghagyni a támogatásra jogosult terület minimum 5%-án.

- Agresszíven terjedő idegenhonos fafajt a koronaszintben a facsoport nem tartalmazhat.

- A facsoport záródása legalább 60% kell, hogy legyen.

- Fontos feltétel, hogy az erdőrészlet vágásos üzemmódban szerepeljen és vágásérettségi mutatója ne legyen több mint 9 év.



7. Erdőfelújítás sikerességét biztosító cserjeszabályozás



- Ezt a célprogramot kifejezetten erdőfelújításban lehet alkalmazni.

- Az első kifizetési kérelem benyújtásától a cserjeborítást az erdőrészlet teljes területén 10-20% között kell tartani.

- A célprogram ideje alatt az idős állomány és az újulat együttes záródása nem csökkenhet

80% alá.

- A célprogramban a részvétel fontos feltétele, hogy az adott erdőrészletben a cserjeborítás 30-70% között legyen, valamint az erdőrészlet legfelső lombkorona szintjének záródása érje el a 80%-ot.



8. Véghasználat elhalasztása talaj- és élőhelyvédelem céljából



- Ezen program keretében csak az erdészeti hatóság által engedélyezett egészségügyi termelést lehet elvégezni.

- Az első kifizetési kérelem benyújtásáig elő kell segíteni a 10 fok feletti lejtésű területek esetében az eróziós, illetve talajpusztulást okozó folyamatok akadályozásával a természetes újulat megtelepedését.

- Fontos feltétel, hogy az Adattár alapján az erdőrészlet legalább 70%-os záródású, a vágásérettségi mutatója pedig 0, vagy annál kisebb legyen.



9. Közjóléti célú erdők fenntartása



- A közjóléti célú erdők fenntartására eddig kevés forrás jutott, az új támogatási lehetőségek bizonyára elő fogják segíteni e fontos közjót szolgáló tevékenység fejlesztését, illetve fenntartását. Ide tartozik például parkerdő, kirándulóerdő vagy kiránduló iskola kialakítása, fejlesztése vagy fenntartása.

- A programba vont terület korlátozás nélküli, térítésmentes látogathatóságát folyamatosan biztosítani kell.

- A közjóléti berendezések és sétautak 30 méteres környezetében folyamatosan gondoskodni kell a balesetveszélyes (megdőlt, korhadt, törött, hasadt, stb.) fák, illetve a 10 cm-nél vastagabb, letört vagy korhadó ágak eltávolításáról.

- A sétautakat, turistautakat akadályoktól (pl. kidőlt fa, keréknyomvályú, kátyú, vízátfolyás) mentes állapotban kell fenntartani, és mindkét oldalán minimum 1-1 méter szélességben a cserjéket el kell távolítani.

- Gondoskodni kell a támogatott területen a hulladékgyűjtők rendszeres ürítéséről is.



10. Erdei tisztások kialakítása és fenntartása



- Ezen program az erdei ökoszisztéma változatosságának fenntartását szolgálja.

- A támogatási kérelem benyújtását követő első évben kétszeri szárzúzást vagy kaszálást kell végrehajtani, szeptember 30-ig.

- A támogatási kérelem benyújtását követő második évtől kezdődően évente legalább egyszer, szeptember 1. és október 10. között egy őszi tisztító kaszálást kell elvégezni, és ezt követő harminc napon belül el kell távolítani a szénát a területről.

- A támogatási kérelem benyújtását követő első év október 1-jét követően a támogatott területen a védett fajok kivételével egyévesnél idősebb fa- és cserjefaj nem lehet.

- A támogatási kérelem beadását követő második évtől kezdődően a kaszáláson és lehordáson kívül egyéb beavatkozás nem végezhető, a közlekedés és a munkák során nem keletkezhet 20 cm-nél mélyebb keréknyom.

- Az erdei tisztások kialakítására és fenntartására az első évben 196, a másodiktól 36 eurót kapnak a programban résztvevő erdőgazdálkodók.



11. Természetkímélő anyagmozgatási módszerek alkalmazása



- Olyan technológiák megvalósítását támogatja ez a program, amelyek kevésbé rongálják a talajt a kivágott fák elszállítása során. A ma használatos nagy teljesítményű gépek ugyanis komoly talajsérüléseket okoznak és rombolják a természetes erdei ökoszisztémát is. A pályázat célja, hogy a faanyag kiszállítása természetvédő módon kerüljön megoldásra. A pályázati feltételek között ezért előírják, hogy milyen technológiák alkalmazhatók anyagmozgatásra. Előnyt jelent, aki védett, vagy fokozottan védett területen gazdálkodik, vagy a terület lejtése 10 foknál nagyobb, mivel itt a talaj lebontódásának kockázata fokozottabb.

- A fakitermelés és anyagmozgatás során, az erdőrészleten belül csak kötélpálya, vasló, erdészeti csúszda, állati erővel vont fogat, közelítő kerékpár, szán, vagy a kitermelt faanyag

emelve történő szállítására alkalmas önjáró kerekes eszköz használható.

- A fakitermelés és anyagmozgatás során nem keletkezhet 20 cm-nél mélyebb közelítési, illetve vonszolási nyom.

- Minden kitermelt 5 köbméter faanyagra legfeljebb egy sérült élő fatörzs juthat.

- A jogosultság feltétele olyan gyérítés, készletgondozó-használat, szálalás, egészségügyi termelés vagy a tarvágást és az egyéb termelést kivéve véghasználati fakitermelés, amelyre vonatkozó bejelentést az Erdészeti Hatóság tudomásul vett vagy engedélyezett.

- Ezen módszerek alkalmazása esetén köbméterenként 12,45 euró támogatás jár az erdőgazdálkodónak, legfeljebb 50 köbméter kiszállítása esetén.



Az EKV támogatások néhány fontos alapfeltétele



A természetkímélő anyagmozgatási módszerek alkalmazása célprogram keretében 1 évig, az erdőfelújítás sikerességét biztosító cserjeszabályozás célprogram keretében 5 évig, a szálaló erdőgazdálkodás és az erdőállományok kézimunka-igényes ápolása célprogram keretében 10 évig, a többi célprogram esetében 7 évig vehet igénybe támogatást az erdőgazdálkodó.

Az intézkedés keretében célprogramonként területalapú, normatív, vissza nem térítendő támogatás igényelhető, melynek feltétele az előírások betartása.

A támogatásra az jogosult, aki a támogatási kérelem benyújtásakor az erdőtörvény alapján nyilvántartásba vett erdőgazdálkodó, és ezen jogosultsága határozatlan időre, vagy az adott célprogram teljes támogatási időszakára fennáll. Emellett rendelkeznie kell az erdészeti hatóság által jóváhagyott erdőterv-határozattal, a támogatási kérelemben szereplő területre vonatkozóan. Nem vehető igénybe támogatás azon erdőrészletek után, amelyek a magyar állam többségi tulajdonában vannak.

 

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság Kormánya és az ÚMVP Irányító Hatóságának támogatásával.

 

Forrás: www.agrarhirek.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?