A komposzttól a gombáig

Agro Napló
Végy egy kis búzaszalmát, lótrágyát és csirketrágyát. Majd érleld két hétig, és máris kész az I-es fázisú komposzt - adta át a receptúrát az édesapa úgy 35 évvel ezelőtt Mutsy Attilának, aki folytatta a családi vállalkozást.

 

Igaz, egy kis modernizálással, és úgy 4 milliárd forintnyi beruházással.



- Sok korszerűsítés, fejlesztés, és nagyon sok új, környezetvédelmi eljárás bevezetése történt a komposztgyártás és a komposztgyártást övező területeken egyaránt - magyarázza Mutsy Attila, az áporkai Bio-Fungi Kft. igazgatója. - És ezeket a változásokat végre kellett nekünk is hajtani a magunk üzemében.



Komposzt előállítás szempontjából Magyarországon ideálisak a körülmények, hiszen korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre az alapanyag. De ez még nem elég ahhoz, hogy kitűnő minőségű végterméket kapjunk.



- Az alapanyagokat beltartalmi értékek alapján minősítjük. Utána összekeverjük a szükséges végparamétereknek az elérése érdekében, gondolok itt egyebek között a Ph-ra, a nitrogén- és nedvességtartalomra. Ezután 10 napig érleljük, ami során kialakul az úgynevezett zöld, vagyis az I-es fázisú komposzt, ami hőkezelésre alkalmas.



Természetesen a piac meghódításán kívül a környéken élőkre is figyelni kell, hiszen az előállítás elviselhetetlen bűzzel jár.



- Egy zárt biofilter és biomosó rendszeren engedjük át a komposztból származó, illetve a komposztálás folyamán keletkező bűzös, különféle szagokkal telített levegőt.



Mivel a gomba az egyetlen olyan, nem állati eredetű, potenciális élelmiszer, amely tartalmazza a D-vitamin elővitaminjait, ezért a fejlesztések kiterjedtek a D-vitamin kutatására is. Ez azért is fontos volt, mert a legújabb ismeretek szerint a D-2, D-3 vitamin hiányának szerepe van a hámjellegű rákos betegségek kialakulásában. Ezért olyan fény megvilágítási, besugárzási módokat is vizsgáltak, amely ezekből a previtaminokból D-2 vitamint állítanak elő.



- A környező országokban a gombaipar csak az elmúlt pár évben alakult ki, ezért ott komoly iparág még nem alakult ki. A termesztést egyszerűbb megvalósítani, mint a komposztgyártást, mert ahhoz sokkal nagyobb tőke szükséges. Ezt a környező országokban nem lépték meg, így a magyar komposzt az elmúlt 10-15 meghatározó szerephez jutott a régióban.



Az üzem fő profilja a III. fázisú komposzt előállítása, ami már egy feldolgozott, gombacsírával átszőtt végtermék. A gomba bio, hiszen már a komposztálás során sem használnak vegyszert, adalékanyagot, csupán az anyag természetéből adódó folyamatokra támaszkodnak az előállítók. A nyolcszoros D-vitamin tartalomnak köszönhetően pedig remélhetőleg az éves 2 kilogrammos gombafogyasztás is növekedik majd.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_komposzttol_a_gombaig

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?