Új közvetlen támogatás az amerikai tejágazat részére

Agro Napló
A Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) a 2009-es év végével nyilvánosságra hozta a 2010-es költségvetési törvény által létrehozott 290 millió dolláros Dairy Economic Loss Assistance Payment Program (DELAP) részleteit. Eszerint a tejtermelők egyszeri közvetlen támogatásban részesülnek, amelynek alapja a 2009. február és július közötti időszakban termelt és kereskedelmi forgalomban értékesített tejmennyiség.

 

Megjegyzendő, hogy a költségvetési törvény gyakorlatilag nyitva hagyta a kaput Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter számára, hogy a DELAP keretein belül a tejtermelők részére folyósítandó támogatás módját meghatározza. Ezért az USDA döntését különböző találgatások előzték meg, a közvetlen támogatás mellett/helyett további lehetőségként szóba került a már meglévő ártámogatási program újabb kiegészítése is. Végül is az USDA – legyőzve a demokraták közvetlen támogatásokkal szembeni szokásos ellenérzését – az utóbbi alkalmazása mellett döntött.



A támogatás részletei az alábbiak.

• A támogatás alapja a 2009. február[1] és július közötti időszakban termelt és kereskedelmi forgalomban értékesített tejmennyiség. Ez alapján számítják ki (x2) az üzem teljes évi termelését, amelynek felső határa 6 millió font/év (körülbelül 2,7 millió kilogramm/év).

• A fenti adatok alapján határozzák meg az 1 cwt-re (hundredweight, 100 font = 45,3 kg) jutó nemzeti támogatási rátát, a 290 millió dolláros borítékot csökkentve az FSA által képzett tartalék mértékével, majd az így keletkezett összeget elosztva az összes jogosult termelt tejmennyiséggel. Az FSA becslése szerint várhatóan 875 millió cwt tej lesz jogosult kifizetésre, így a várható kifizetési összeg 0,32 $/cwt lesz. Mindez jelenlegi árfolyamon számolva körülbelül 1,3 Ft/kg támogatásnak felel meg.

• Jogosultsági feltételek: a termelő

         o az USA területén tejet termelt és kereskedelmi forgalomba hozott 2009 februárja és júliusa között,

          o közvetlenül vagy közvetve felel a termelés kockázataiért, részesedéssel bír az üzem kereskedelmi forgalomba hozatal céljára szánt termeléséből,

          o rendelkezik az érintett hónapokra vonatkozó igazolt termelési adatokkal,

        o megfelel az USDA magas eróziójú termőföldek, illetve vizes élőhelyek védelmére vonatkozó előírásainak (hasonlóan az Európában alkalmazott cross compliance-hez),

         o támogatások igénybevétele során nem követett el lényegi szabálysértést.

• Az egyes termelők részére folyósítandó kifizetés összegét úgy számolják ki, hogy a nemzeti rátát megszorozzák az üzem jogosult termelési mennyiségéből a termelőre jutó részesedéssel. Például, ha egy üzem megállapított éves termelése 20 ezer cwt, a termelő részesedése 50%-os, akkor 0,32 $/cwt nemzeti rátával számolva 3200 dollárnyi kifizetéshez jut.

• Az a termelő, akinek a 2006-2008 közötti naptári években a nem mezőgazdasági tevékenységből származó átlagos éves kiigazított bruttó jövedelme az 500 ezer dollárt meghaladja, nem jogosult részvételre a programban.

• A programot az USDA Farm Service Agency (FSA) hajtja végre, és a kérelmeket is e hivatal fogadja be. Azon termelőnek, aki már részt vett valamilyen tejtámogatási programban, nem szükséges külön kérelmet benyújtania (becslések szerint ez az érintettek 95%-a), ami nagymértékben gyorsítja a végrehajtást. A kérelem benyújtásának határideje egyébként 2010. január 19.

• Az USDA szerint a tejtermelők nagy részének a kifizetéseket legkésőbb januárban átutalják.



Az intézkedés fogadtatása vegyes. A Tejtermelők Nemzeti Szövetsége (National Milk Producers Federation -NMPF) elsősorban az intervenciót támogatja, ezért szerinte a közvetlen támogatás nem alkalmas a tejágazat problémáinak rövidtávú megoldására. A National Farmers Union ezzel szemben „helyes irányba tett lépésként” értékelte a programot.



Vilsack egyébként a DELAP kiegészítéseként decemberben 60 millió dollár értékű sajtfelvásárlást hirdetett meg, amelyre felhatalmazást szintén a 2010-es költségvetési törvény adott. Ezzel az USDA kimerítette a törvény által a tejágazat válságának kezelésére elkülönített összesen 350 millió dollárnyi keretet.



Az USDA 2009-ben egyébként a fentieken kívül a tejágazat megsegítése érdekében körülbelül 1 Mrd dollár értékben vásárolt fel tejtermékeket (az erre fordítható összeget júliusban 243 millió dollárral megemelték, valójában ez az összeg jelenti a tényleges válságkezelési lépést), illetve adott ártámogatást a MILC keretein belül, valamint újraindította az exporttámogatásként funkcionáló Tejtermék Exportösztönzési Programot (Dairy Export Incentive Program – DEIP).





[1] Ez volt az első hónap, ahol MILC kifizetések történtek.





Dr. Tóth Attila

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?