A 2010-es román agrárköltségvetésről

Agro Napló
A 2010-es román költségvetés agrárfejezetének főösszege 9 milliárd lei, amely 3 milliárd lei-el több, mint a 2009. évi keret.

 

A 2009-es agrárköltségvetés Románia elmúlt 20 évének legkisebb összegű költségvetése volt, amely súlyos zavarokat okozott a román agrárium működésében. 30 %-al kevesebb területet vetettek be gabonával, mint az előző évben, az állatlétszám is csökkent 10 %-al az előző évihez képest. A mezőgazdaságból fokozódott a tőkekivonás, másik oldalról beruházások hiánya is nagy károkat okozott.



2010-ben a folyamatokat felismerve jelentősen megemelték az agráriumnak szánt összeget, az összköltségvetés 5,5 %-át kapta a mezőgazdaság.

A költségvetést előzetesen megtárgyalták a szakmai és érdekképviseleti szervezetek, amelyek felhívták a figyelmet arra, hogy a mezőgazdaság súlyos problémáinak a kezelésére legalább 11,5 milliárd lej-re lenne szükség. Becslésük szerint, ha az agrárium csak 9 milliárd lei-el gazdálkodhat, akkor ez 30.000 munkahely elvesztéséhez vezethet és az 1-5 hektáron termelő kisgazdaságok csődjét is eredményezi.Ennek következtében előállhat az a helyzet, hogy Románia akár gabona-importra szorulhat. Felhívták a figyelmet arra is, hogy 2010. január 1-től megszűnik a sertéságazat, a baromfi –ágazat támogatása, a gázolaj ÁFÁ-jának a visszatérítésére sem lesz mód. A műtrágya támogatás már 2009-ben megszűnt. Az alacsony felvásárlási árak és a tej minőségi paramétereiből adódó értékesítési nehézségek a tejágazat ellehetetlenüléséhez vezethetnek.



Felhívták a figyelmet arra is a szakmai szervezetek, hogy az agrárköltségvetés nem tartalmaz egyetlen lejt sem a természeti károk enyhítésére, a gazdák kártalanítására. Problémát okoz az is, hogy bár a mezőgazdasági termelők nagy része jogosult az európai uniós támogatásokra, azonban kevés az aránya azoknak, akik hozzá is jutnak ezekhez a támogatásokhoz.

Az érdekképviseletek és szakmai szervezetek külön kérték, hogy a 9 milliárdos költségvetést 2,5 milliárddal emeljék meg és a baromfi- valamint a sertéságazat részére adható nemzeti támogatást még legalább 1 évig folyósítsák.

 


 

Az erdészet 2010. január 1-től a Környezetvédelmi Minisztériumhoz került, abban a fejezetben található. A táblázat nem tartalmazza a európai uniós támogatásokat.





Dr. Szabó József Andor

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?