Örökre búcsút mondhatunk a marhavésznek

Agro Napló
Az emberiség jövőre megszűntnek nyilváníthatja a marhavészt, amely évezredek óta a legsúlyosabb állatbetegség volt - jelentette ki csütörtökön Párizsban az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) főigazgatója. A kórt az állatok oltásával sikerült gyakorlatilag megszüntetni.

 

"Nagyon közel állunk már ahhoz, hogy a marhavészt az egész világról kisöpörjük" - mondta Bernard Vallat, az Állategészségügyi Világszervezet főigazgatója. Ezt az emberi himlő kiirtásához foghatónak minősítette.

Tíz éve, 2000-ben még az OIE 175 tagállamának felében fordult elő marhavész, ma már csak 17-ben. Remélhető, hogy 2011-re ezekben az országokban is megszűnik ez a betegség.



Ma már a kulcsfontosságú kérdés az, hol és hogyan őrizzenek meg mintákat a marhavészt okozó vírusból kutatási célokra, valamint arra az esetre, hogy védőoltásnak lehessen felhasználni azokat, ha a betegség újra felütné a fejét. Két vagy három nagyon biztonságos referencialaboratóriumon gondolkodik a szervezet - mondta a főigazgató.



A fekete himlő vírusából amerikai és orosz laboratóriumok is őriznek mintákat, ezekkel kapcsolatban sokan félnek attól, hogy terroristák kezére juthatnak. A marhavésztől a megtámadott állatállományok gyakorlatilag 100 százaléka egy-két héten belül elpusztul. A kórokozó az emberre ártalmatlan.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/Orokre_bucsut_mondhatunk_a_marhavesznek

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?