Hetven forint már elég lenne

Agro Napló
Egy évtizede egyetlen tehénnel kezdte, ma több mint 500 jószágot tart a Debrecen közeli Vámospércsen gazdálkodó Papp Péter. Átlagosan 24 liter tejet adnak naponta az állatok, a tejet egy hajdúböszörményi üzem vásárolja fel tőle. Akárcsak a többi termelőnek, neki is sok nehézséggel kellett szembenéznie az elmúlt évben.

 

- A tavalyelőtti 80-85 forintos tejár helyett 50 forintra csökkent a felvásárlási ár, ami miatt nehéz volt egyrészt talpon maradni, másrészt azokat a fejlesztéseket megcsinálni, amiket pályázat útján elnyertem – kezdi a beszélgetést Papp Péter. - Szerencsére az 50-52 forintos tejár lassan elkezdett emelkedni, és 2009 végére már elértük a 64 forintot. Reméljük, hogy ez itt nem áll meg.



A telepen nyolcan dolgoznak. Az itt felhasznált takarmány felét maguk termelik meg, a többit azonban vásárolják.

- Nekünk állattartóknak előnyös, hogy a gabonaárak alacsonyak. A növénytermesztésből élők ezt bizonyára hátrányosnak tartják, saját szemszögükből joggal.



A termelő tapasztalata szerint a bankok az utóbbi időben nehezen adnak hitelt mezőgazdasági fejlesztésekhez. Ezért komoly segítség volt számára a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 20 százalékos előleg-kifizetése. Ebből a megkezdett korszerűsítéseket folytatni tudta.

- Ez valamikor egy mélyalmos istálló volt – mutat körbe a gazda -, ami azt jelenti, hogy folyamatos szalmaigénye volt, és rengeteg gépi-, illetve kézimunkát igényelt. Ezért az istállót átalakítottuk, megvalósítottuk a hígtrágyás technológiát. Az istállóban pihenőboxokat alakítottunk ki, trágyalehúzók működnek, tehát az emberi munka csökkent. Másrészt sokkal higiénikusabban lehet tartani az állatokat, mert nem gőzölög alóluk a trágya.. Ezzel egy ütemben elkezdtük a trágyaelvezető csatornákat is kialakítani.



A fejlesztések azonban nem fejeződtek be. Papp Péter például egy 640 kW-os biogáz üzemet is tervez. Jelenleg a környezetvédelmi engedélyek beszerzése folyik. Ha a jóváhagyást megkapják, az év első felében megindulhat a kivitelezés. A biogáz üzem tervezett költsége elérheti a 800 millió forintot. Ezt részben saját erőből, részben pályázati forrásból fedezi.

- A 2010-es évtől szívem szerint azt várnám, hogy egy kicsit még emelkedjen a tejár. Olyan 70 forint körülivel szerintem mindenki elégedett lenne. Maradna egy szolid nyereség, és a pályázati támogatásból tervezett további fejlesztésekhez szükséges önerőt is könnyebben előteremthetném – mondta befejezésül a gazda.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/hetven_forint_mar_eleg_lenne

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?