A mézesüvegen új jelzés lesz, a fogyasztó biztos lehet benne, hogy az a méz nem hamisított, vagyis sem a termelő, sem a feldolgozó nem adott hozzá, és nem vett el belőle semmit - mondja az Országos Méhészeti Egyesület elnöke, Bross Péter. Ezt a megkülönböztető jelzést csak az a forgalmazó használhatja, aki biztos benne, hogy a méze eredeti – tette hozzá.
Magyarországon évtizedes gyakorlat, hogy nem a termelő, hanem a mézet felvásárló viszi el mézlaborba a termelő mézét, belépve így egy szigorú élelmiszerbiztonsági rendszerbe, hiszen nemcsak az általa kibocsátott termék paramétereit fogja az új irányelv definiálni, és a hatóság ellenőrizni, hanem az egész, élelmiszergyártási hátteret is.
Bross Péter azt mondja, ezzel a mézkínálatban egy prémium kategóriát hoznak létre, amibe biztosan nem kerülhet hamis méz - utalva az elmúlt évek mézhamisítási botrányaira. Ez a megkülönböztető jelzést részben a szakminisztérium kezdeményezte, hogy visszaszorítsa a mézhamisítást.
De nem biztos, hogy eléri célját, hiszen a tervek szerint nem lesz kötelező a forgalmazóknak alkalmazniuk Ezt a szigorúbb ellenőrzési kategóriát ugyanis önként vállalhatja a forgalmazó, ami nyilván meg fogja neki érni. Ezek egyelőre tervek, ennek pontos elgondolásáról kérdeztem az agrártárcát, de későbbre ígértek választ.
Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/rendeletben_rogzitik_mit_nevezhetunk_meznek