Környezetvédelmi vonatkozású zöld hírek Franciaországból

Agro Napló

 

jogalkotás hírei



2009. november 19-én megjelent a talajfelszínen telepítendő napelem-táblák elhelyezését szabályozó rendelet (n° 2009-1414 du 19 novembre 2009 - a rendelet szövege). Ennek értelmében:



- a 3kW teljesítmény alatti és 1,8 m talajszint fölötti magasságot meg nem haladó berendezések esetében nem kell engedély, kivéve a valamilyen okból védelmet élvező helyszíneknél,

- a 250kW teljesítmény alatti és/vagy 1,8 méter magasságot meghaladó (de legföljebb 12 méterig) berendezések nem védett/szabályozott területen történő telepítése bejelentési kötelezettség alá esik,

- míg az ezeknél nagyobb berendezések létesítését több más szabály és engedély megadásához kötik.



Amennyiben a tervezett energiatermelő berendezés (egyben ide értve a szélerőműveket is) nemzeti parkban vagy más, védett természeti területen épülne meg, úgy a létesítéshez további engedélyek beszerzése ill. speciális engedélyeztetési eljárás lefolytatása szükséges a Code de l’urbanisme 421. (R. 421-9, R. 421-11), valamint a Code de l’environnement R. 122-8. II. és R. 123-1. paragrafusai alapján.

www.envirolex.fr



A francia alkotmánybíróság (Conseil Constitutionnel) megsemmisítette a 2010. évi költségvetési törvény „taxe carbone” rendelkezését, mivel értelmezése szerint olyannyira megengedő volt, hogy az ipari (és közlekedési) szén-dioxid kibocsátás 93%-a fölmentést kapott volna ezen környezetvédelmi adó megfizetése alól. Mint ismeretes, a kormány azzal a céllal kívánta ezt bevezetni, hogy a háztartások és a gazdasági szféra szereplői környezettudatosabb magatartását ösztönözzék és ily módon is csökkenjen a francia szén-dioxid emisszió. Az alkotmánybírák értelmezése szerint viszont jelen formájában erre az említett jogszabály egyáltalán nem alkalmas, tervezett bevezetése pillanatától heves tiltakozásokat és sztrájkfenyegetéseket váltott ki, illetve a háttérben igen komoly ellenlobbi-tevékenységet indukált.

www.envirolex.fr



Elképzelhető, hogy csökken Franciaországban a napelemekkel előállított elektromos áram rögzített átvételi ára, ami 2009-ben (még) 60 eurócent volt minden kWh után. Az elképzelések szerint ez 2010. január elsejétől 45 centre csökkenne, ez alól kivételt csak a lakóépületek és irodaházak tetején elhelyezett napelemtáblákból származó áram jelentene kivételt, ami továbbra is magasabb áron átvéve kerülne a rendszerbe. Ennek értelmében ezután a mezőgazdasági, ipari, kereskedelmi és logisztikai ingatlanokra telepített napelemekre már az olcsóbb tarifa lenne érvényes, ahogy a közintézményekre is. Ez mindenképpen meg fogja nyújtani a beruházás megtérülésének idejét, a döntéshozók viszont azzal érvelnek – és ezért tervezték eredetileg is az átvételi ár évenkénti 10%-os csökkentését is – hogy a berendezések egyre olcsóbbá válnak így a beruházási költségek is egyre kisebbek lesznek.

www.environnement-magazine.fr





A szakma hírei



A Veolia Propreté cég üzembe helyezte az első, kommunális hulladékra alapozott üzemanyag-gyártó egységét Claye-Souilly-ban (Seine-et-Marne megye, Párizstól délkeletre). Az 1,6 millió eurós projekt egy 2005-ben meghirdetett biomassza-pályázat segítségével, az energetikai ügynökség (ADEME) 300 ezer eurós támogatásával valósult meg. Az ennek keretében épült üzemben olyan, gépjármű-üzemanyagként is használható biogázt állítanak elő, ami a személygépkocsiv vagy tömegközlekedési eszközök speciális üzemű, ún. GNV-robbanómotorjának (Gaz Naturel Véhicules) meghajtására is használható. A GNV-motor kifejlesztését a francia környezetvédelmi tárca is támogatja 2005. óta, azon a nagy francia autógyártók, többek között a PSA Peugeot-Citroen csoport is dolgozik. A klasszikus fermentor alapú berendezésekből kinyert biogázzal ellentétben ebben az esetben több olyan technológiai kiegészítőt is alkalmaznak, ami a metántartalmat a „megszokott” 50%-ról 95%-ra növeli az egységnyi térfogatú kapott gázban.

www.environnement-magazine.fr/



Az elmúlt 10 évben a szennyvíztisztító telepeken végrehajtott technikai és technológiai fejlesztéseknek köszönhetően javult a franciaországi felszíni és felszín alatti vizek minősége, áll a francia környezetvédelmi tárca statisztikai intézete, az IFEN által kiadott tanulmányban. Míg azonban a különböző makroszennyezők esetében egyértelműen csökkenő értékeket mérnek, a nitrát-tartalom egyedül Pays-de-la-Loire és Bretagne régiókban csökken, másutt stagnál (igaz, nem is nőtt), sőt néhány régióban ill. vízgyűjtőn (Seine-Normandie, Artois-Picardie, Adour-Garonne, Rhône-Méditerranée-Corse) nőtt, amit továbbra is az intenzív mezőgazdasági művelésnek és a magas műtrágya-használatnak tudnak be. (Kérdés, hogy a jövőben mire lehet számítani, hiszen Nicolas Sarkozy köztársasági elnök a jelenleginél is intenzívebb mezőgazdasági termelést tart szükségesnek, amit a francia gazdálkodók egyelőre kisebb műtrágya-adagokkal nem tudnak megvalósítani.) A vizek ortofoszfát-tartalma viszont 1998. óta 40, a nitrit-tartalom 20%-kal csökkent.

www.hydroplus.info





Kifejezetten a mezőgazdaságot érintő zöld hírek



Champagne-Ardenne régióban kiemelt szerepet szánnak a biogazdálkodásnak, és így jelentős anyagi forrásokat különítenek el az ilyen típusú gazdálkodásra áttérni kívánók támogatására, sőt a már minősített területek után is jár – a fönnmaradás érdekében – egy bizonyos mértékű, hektáronként 80-350 eurós évenkénti támogatás. Minden olyan gazdálkodó jogosult erre, aki a biogazdálkodás fönntartásáról egy öt éves megállapodást köt a regionális önkormányzattal és vállalja a biogazdálkodással kapcsolatos követelményrendszer (cahier des charges national de la mesure « maintien en agriculture biologique ») maradéktalan betartását. Az összeget évente utalják át számára a biogazdálkodásba bevont terület nagysága és a hektáronkénti „tarifa” figyelembe vételével. 2009-ben 52 régióbeli gazdálkodó adott be érvényes pályázatot, ebben öt évre összesen 1 millió 315 ezer euró támogatást igényeltek. A gazdálkodók (részben) más köre a szürke darvak (Grus grus) vonulásakor a tavaszi vetésekben okozott károk megtérítésére pályázhatott a régiónál (korábban erről itt olvashatott). A régió a szakértői vélemények alapján végül 39549 euró kifizetését folyósította a gazdáknak, mindezt abban a szellemben, hogy ezzel is segítség a régió biodiverzitásának fönntartását és a gazdálkodók valamint a darvak „békés egymás mellett élését”.



Champagne-Ardenne régió élen jár mezőgazdasági és élelmiszeripari K+F projektek támogatásában is. A versenyképességi pólusok logikájába illeszkedően a Céréales Recherche Développement (C.R.D.) konzorciumnak 41 ezer eurós támogatást ítélt meg a régió – ebből egy, a mikotoxinokat termelő gombák kifejlődését gátló hiperparazita gomba szántóföldi vizsgálatát végzik el. 178 ezer eurót kap a lucernakutatásra szakosodott Luzerne Recherche Développement (L.R.D.), amiből három, a lucerna biofinomítására irányuló projektet valósíthatnak meg. Szintén az L.R.D. a kedvezményezettje annak a 25275 eurónak, amit a lucernából előállítandó, humán táplálkozásra szolgáló fehérje-koncentrátumra vonatkozó tanulmányok elkészítését szolgálja. A Valeur Bois szakmaközi szervezet 44667 € támogatást kap a régiótól annak érdekében, hogy a gyakorlatban is kipróbáljon egy innovatív, környezetbarát oleotermikus fakezelési rendszert.



Champagne-Ardenne régió közgyűlésének állandó bizottsága a környezetvédelmi és klímaváltozási régiós alap terhére jelentős pénzösszegeket biztosít a biomassza alapú energetikai projektek támogatására, így a „Mission biénergies” keretén belül Ardennes, Aube és Haute-Marne megyék pályázói közel 153 ezer euró támogatást kaphatnak elképzeléseik megvalósításához. Szintén a környezetvédelemhez kapcsolódik az a metanizációs projekt, ami egy Aube megyei vegyes profilú gazdaságban épül, és az állattartó telep valamint az egyéb tevékenység hulladékából állít elő elektromos áramot és hőenergiát – mindez az alap 81500 eurós támogatásával épülhet meg, akárcsak az a Haute-Marne-ban megvalósuló fatüzelésű hőközpont, amihez a régió 75500 eurót ad.



Champagne-Ardenne régió 2010-es költségvetése is kiemelt figyelmet szentel a biodiverzitásnak, a regionális klíma-energia terv megvalósításának (és különösen annak mezőgazdasági vetületének), valamint a kutatás-fejlesztésnek, így várhatóan 2010-ben is számos új program indulhat összességében több százezer eurós regionális támogatással.





Röviden



A francia megújuló energiaforrás-fölhasználók szindikátusának biomassza bizottsága (Commission Biomasse du syndicat des Energies renouvelables), a France Biomasse Energie mostamtól aktív résztvevője az európai biomassza-egyesület (Aebiom) brüsszeli irodájának. 2010-ben várhatóan több közös munkában is részt vesznek, így a nemzeti megújuló energia-stratégiák kidolgozásában valamint a biomassza fönntartható fölhasználása föltételrendszerének megfogalmazásában.

www.environnement-online.com



Az 1999-es és 2009-es tornádóban mintegy 60 millió köbméter fát vesztett, Európa talán legnagyobb összefüggő telepített erdőjével (egy millió hektár) rendelkező Aquitaine régió közgyűlésének elnöke, Alain Rousset Koppenhágában jelentette be, hogy életre hívják azon régiók világméretű hálózatát, akik erdeiken keresztül kívánnak érdemben tenni a klímaváltozás ellen.

http://www.environnement-online.com/

Somogyi Norbert

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?