Ész-TÉSZ

Agro Napló
Sikeres évet zárt 2009-ben a Medgyesbodzáson ténykedő Magyar Termés TÉSZ Kft. A termelői értékesítő szervezetet az utóbbi időszak egyik legígéretesebb vállalkozásának tartja a szakma. Főként paprikát és dinnyét értékesítenek, zömében exportra. Példájuk igazolja, hogy az összefogás mennyire nélkülözhetetlen a magyar mezőgazdaságban. A Magyar Termés TÉSZ 2007 márciusában alakult meg, 12 millió forintos törzstőkével és háromszáz taggal.

 

- Azért alapítottuk meg, mert Dél-Békésben nem volt semmiféle más lehetőségünk arra, hogy bárminemű fejlesztést végre tudjunk hajtani – idézi az indulást Simonka György, a Magyar Termés TÉSZ Kft. ügyvezetője. - A termelők hűtőházat akartak, ahol a gépsorok piacképes csomagolt árut tudnak készíteni a megtermelt zöldségekből, gyümölcsökből.

Hogy az ötlet jó volt, arra a legjobb bizonyíték a szövetség árbevétele, amely már 2007 nyarán elérte a négyszázmillió forintot. Vagyis teljesítette, és azóta is teljesíti fő feladatát, a tagok termékeinek értékesítését.



- Sokkal könnyebb így a dolgunk – mondja a medgyesbodzási őstermelő, Salka Zsolt. – Csak a termelésre kell koncentrálnunk. – Én megtermelem, beviszem a feldolgozóba, és más dolgom nincs. Ott válogatják, csomagolják, dobozolják, ahogyan a piac igényli.

Emellett kérhetnek a gazdák szak- és jogtanácsot, valamint a mindennapokban is segítséget kapnak a palánta megvásárlásától a műtrágyázásig.



- A segítségükkel beszereztük a tökbe oltott dinnyepalántát, a különböző növényvédő szereket, műtrágyákat, a locsoláshoz segítségeket kapunk, csepegtető-csöveket és egyebeket – sorolja egy másik őstermelő, a pusztaottlakai Páger György. - Így nekünk is könnyebb termelni, mert nem kell azonnal a saját zsebünkbe nyúlni. Sok mindent meghiteleznek, amit az eladott termék árából rendezünk.



A TÉSZ feladata a minőségbiztosítás is, ezért a társulás csak első osztályú terméket vesz be, és csomagol. Tavaly megközelítőleg 1200 kamionnyi ilyen árut értékesítettek.

- Ahhoz képest, hogy induláskor csak pár százmillió forintos forgalmunk volt, tavaly már mintegy 2 milliárd forinttal zártuk az évet – mondja Simonka György. - Azt gondolom, hogy 600 taggal, stabil pénzügyi háttérrel ez már jó eredmény.



A megtermelt zöldség és gyümölcs a medgyesbodzási központi depóba kerül, ahol kartondobozokba csomagolják, majd továbbszállítják. A fuvarköltség a TÉSZ-t terheli. A legfontosabb piac Nyugat-Európa, Skandinávia és Németország.



- Ezenkívül komoly piacunk Lettország és Litvánia, rajtuk keresztül pedig Finnország is. Tavalyelőtt már Moszkvába is szállítottunk, 2009-ben pedig négy hazai áruházláncban fő beszállítóként értékesítettük a fehérpaprikát és a görögdinnyét.



Szintén a tavalyi év eredménye a szatymazi hűtőház. Simonka György azonban azt is sikernek tartja, hogy új szemléletet honosítottak meg a békési gazdák között, akik már nemcsak jó árat szeretnének azért, amit megtermelnek, hanem hajlandók tanulni, és új technológiákat is alkalmazni ennek érdekében.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/Esz-tEsz

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?