Magyar termék szerény áron

Agro Napló
Budapesten két helyen, továbbá Pátyon, Budaörsön és Solymáron is működik már a kizárólag magyar alapanyagokból, Magyarországon készült élelmiszereket értékesítő Koppány Nemzeti Bolthálózat.

 

A mozgalom megteremtőinek többsége sok negatív tapasztalattal rendelkezik a multikkal kapcsolatban.



- Mi csak azért kellünk nekik, hogy néhány magyar árut is betoljanak, s elmondhassák: „nálunk magyar áru is kapható” - mondja Medgyesi Zoltán, a Koppány Hús Hungarikum Kft. tulajdonosa. - Valójában a profitszerzés vezérli őket, gátlástalanul kihasználva a védtelen magyar beszállítókat - polcpénz, belistázási díj, marketingköltség, marketing-hozzájárulás, áruháznyitási hozzájárulás, kóstoltatás, saját hűtő kihelyezése stb., sorolhatnám. Milliókba került éves szinten egy multiba bekerülni, no és a bennmaradás. Majd, amikor a számlák kifizetésére került volna sor, akkor a berendelt nagy mennyiségű árut csomagolási hiba miatt visszaszámlázták. Mindemellett a felvásárlási árakat is megpróbálták egyre lejjebb nyomni, és a magyar gazdákat egymással versenyeztetni, legtöbbször a minőség rovására.





Ha a multik szóba kerülnek, sokan azzal érvelnek mellettük, hogy rengeteg munkahelyet teremtenek.



- Ez hazugság. Egy tízezer négyzetméteres áruház, becslésem szerint 100-150 munkahelyet teremthet, s ebbe a takarító személyzetet is beleértem. De ez a 100-150 munkahely, lehet, hogy 1500-at szüntet meg, és tesz tönkre. Mert ezek az áruházak azzal a céllal jöttek ide, hogy a saját anyaországukban megtermelt árut idehozzák, és ránk zúdítsák.



Mindemellett nem elhanyagolható a vásárlók részéről az eladók kérdése. A nagy áruházakkal szemben, ezekben a kis boltokban, szinte mindig van idő beszélgetni a vevőkkel. Talán ez, és a minőségi magyar áru teszi egyre népszerűbbé az ehhez hasonló kis boltokat, és a mozgalmat.



- Már Magyarországon is létezik az igényes nemzeti öntudat. Hangsúlyozom, nemzeti, és nem nacionalista, mert támadás ért, hogy ez már egy nacionalista mozgalom. Nem, ez egyszerűen nemzeti öntudat, hogy Magyarországon, magyar vásárlók, magyar árut vegyenek. Vagyunk egy páran, és egyre többen leszünk. A következő boltokat már közösen nyitjuk. Ebben a hónapban már 10 új jelentkező van, akik hozzánk hasonló termelők, illetve a saját boltjukban magyar áruval szeretnének kereskedni. Ennek a végét még nem látjuk, de nagyon remélem, hogy egy nagyon komoly mozgalom lesz belőle.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/magyar_termek_szereny_aron

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?