Joghézagok a növényvédő szerek szabályozásában

Agro Napló
Hainan szigetéről származó növényvédő szerrel fertőzött kígyóbabot (cowpea, vagy black-eyed pea) találtak Dél-Kína négy tartományában is. A Hubei, Jiangsu, Anhui és Guangdong tartományokban felfedezett szállítmányokban az emberi szervezetre is igen káros izokarbofoszt találtak a helyi ellenőrök.

 

Ezt a növényvédő szert zöldségek, gyümölcsök, tea és dohányültetvények permetezésére használták régebben, ám 2004-ben betiltották.

A gondot az okozza, hogy az izokarbofosz ára nagyon alacsony (9RMB, kb. 1 euró) a hasonló hatást elérő modern növényvédő szerekéhez képest (25 RMB, kb. 2,8 euró), és még mindig könnyen hozzá lehet jutni, annak ellenére, hogy már hat éve betiltottál.



A jelenleg érvényben lévő jogszabály, mely 1997-ben lépett életbe, a növényvédő szerek gyártására fókuszál, nem szabályozza annak forgalmazását és felhasználását, ám a mostani eset felhívta az illetékesek figyelmét a rendelet újragondolásának fontosságára.



A másik jelentős probléma, hogy a termelőknek egy a terméken végrehajtott tesztért, mely a visszamaradt növényvédő szereket kimutatná 3000 RMB-t kell fizetni, mely a vidéki parasztság számára megfizethetetlen összeg.

Bíró István

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?