A kitartó gazda tejben gondolkodik

Agro Napló
Lehet akármilyen bizonytalanság, mégis akadnak olyan vállalkozó kedvű állattartók, akik bíznak a tejágazat jövőjében. Közéjük tartozik a Vas megyei Katafán élő Horváth László, aki fejőházat épít uniós támogatásból, és egy tejautomatát is felállít Zalaegerszegen.

 

A fiatal gazda az édesapja nyomdokaiba lépett. Családjával a szülői háztól nem messze, Katafán gazdálkodik. Az istállóban 40 anyatehén, 20 vemhesíteni való üsző és 20 borjú sorakozik. Nyáron itt, az Őrségi Nemzeti Parktól bérelt területen legeltetik az állatokat, télen szénával és szilázzsal oldják meg a takarmányozást. Nemrég vágtak bele egy fejőház építésébe. A több mint 5 millió forintos beruházáshoz 35 százalékos pályázati támogatást nyertek.



- Itt lesz majd a tejhűtőnk – mutatja a gazda., miközben a szerelők javában dolgoznak a rendszer kiépítésén. - A munkák már a végéhez közelednek, egy-két hét, és a tehenek már az új állásokban, a szinte teljesen automatizált fejőgép segítségével adják a tejet.



Az egyik szakember a félig kész rendszer működésébe is beavat, s mint mondja, ezzel a technológiával nem sok gondja, munkája lesz a gazdának.



- Jelenleg még nem fejünk, mert az ifjú gazdáknak kiírt pályázaton egy fiatal, magyartarka állományt vásároltam. Végül is nem volt rossz döntés, mert ez egy jól alkalmazkodó fajta.



Hogy ezek az állatok mennyi tejet adnak majd, azt még nem tudni. Horváth László szerint genetikai adottságuk jó, de a tartáson és a takarmányozáson sok múlik. No, meg szeretni is kell őket, és a kíméletes bánásmódot ugyancsak meghálálják.. A tejnek persze errefelé sincs jó ára, 65 forint körül adnak egy literért. Horváth László azt mondja, emiatt nem érte volna meg fejlesztésbe fogni.



- A fejlesztés, egy kényszerű döntés következménye. A tehenek ugyanis a harmadik laktációban már annyi tejet adnak, hogy nem várhattunk tovább.



Horváth Lászlónak a jobb áron történő értékesítésre is volt ötlete. Úgy döntöttek, vesznek egy tejautomatát. S mivel Körmenden már három is van, ők Zalaegerszegen állítják fel. Literenként 120-130 forintot kérnek majd a tejért, így ők és a vásárlók is jól járnak.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_kitarto_gazda_tejben_gondolkodik

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?