Mézbe zárt gyümölcsök

Agro Napló
Székelyföld-szerte elismerésnek örvend a korondi Szász Méhészet. Nem csoda, hiszen számos bioméz különlegességet készítenek. Napraforgómag, tökmag, áfonya, meggy, alma, feketeribizli. Ilyen, és ehhez hasonló csemegék kerülnek a korondi Tófalvi Melinda különleges mézkészítményeibe, bio vitaminbombáiba. Munkájukat ottjártakor a Magyar Méhészeti Egyesület elnöke is elismerte.

 

- Édesanyám mesélte, hogy gyerekkorában nekik az volt a tavaszi vitaminkúra, hogy friss fenyőhajtásokat rágicsálták - eleveníti fel az ötlet születését Tófalvi Melinda méhész. - Így azután én is beletettem akácmézbe, ami az aromáját nagyon jól átvette, és gondolom megőrizte a vitaminokat is.



Ugyanakkor a hárs-, a havasi, a koriander, vagy a különösen ritka fenyőméz mellett készül itt propoliszos méz torokfájásra, virágporkészítmény immunerősítésre, vitalizálásra.



- Sokkal többet kellene a méz jótékony hatásairól beszélni mind Romániában, mind pedig Magyarországon, hogy tudatosuljon az emberekben: a méz több mint édesítőszer, gyógyszer - mondja Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, aki épp ott jártunkkor érkezett a Szász Méhészetbe látogatóba. - Melindáék jól csinálják, hogy minden megtermelt terméküket próbálják közvetlen, a fogyasztókhoz eljuttatni. Ez élő kapcsolatot teremt a fogyasztóval, a fogyasztóban pedig kialakul, hogy a méz bizalmi termék. A fogyasztó büszke arra egy idő múlva, hogy ismeri a méz termelőjét is. A Szász Méhészetben az is csodálatos, hogy nemcsak a mézre koncentrálnak, hanem a mézen belül is millió változatot - magos mézek, szárított gyümölcsös mézek - igyekeznek eljuttatni a fogyasztókhoz. Ezen kívül pempőt is termelnek, propoliszt is feldolgoznak.



Míg Melinda anyaméhet tenyészt, viaszgyertyát önt, férje Szász Ilyés télen kaptárt, műlépet készít. Az övékéhez hasonló, hidegen sajtoló műlép készítő gép, mindössze öt üzemel Romániában.



A szakmai hozzáértés, a folyamatos tanulás és a kreatív kísérletezés a Szász Méhészet számára meghozta gyümölcsét. Most már nem ők kilincselnek mézeik értékesítéséért, hanem a kereskedők kopognak náluk.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/mezbe_zart_gyumolcsok

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?