A Magyar Agrárakadémia harmadik alkalommal is nagy sikerrel zárult

Agro Napló
Nádudvar-Brüsszel, 2010. március 8.

 

"A Közös Agrárpolitika jövőjével foglalkozó nádudvari Magyar Agrárakadémián több mint 500 résztvevő előtt nyolc uniós tagállam és az Európai Bizottság képviselői folytattak tanácskozást. A III. Magyar Agrárakadémián képviseltette magát a magyar élelmiszergazdaság 90%-a, jelen voltak az őstermelők, a kis-, és nagy mezőgazdasági üzemek, a szövetkezetek, az élelmiszer-feldolgozóipar, az élelmiszer nagy- és kiskereskedelem meghatározó szereplői, a környezet- és fogyasztóvédelmi szervezetek, valamint az illetékes minisztériumok magas rangú képviselői" - mondta Tabajdi Csaba, a rendezvény kezdeményezője és főszervezője, az Európai Parlament képviselője.



"Az Agrárakadémián az európai baloldal képviselői mellett az Európai Néppárthoz tartozó Dacian Ciolos mezőgazdasági biztos, liberális színekben a holland Jan Mulder és több szocialista európai parlamenti képviselő vett részt. Sajnálatos ugyanakkor, hogy pártpolitikai megfontolásoktól vezérelve és a széleskörű előzetes felkérések ellenére a magyar politikai pártok közül több távol maradt, megfeledkezve arról, hogy a magyar agrárium nem pártügy, hanem uniós és nemzeti kérdés, a magyar gazdaság egyik lehetséges kitörési pontja és a magyar önazonosság meghatározó része" - hangsúlyozta az EP Mezőgazdasági Bizottságának főtagja.



Tabajdi hangsúlyozta, hogy a Közös Agrárpolitika 2013-at követő jövőjéről, finanszírozásáról és szabályairól hamarosan európai szintű vita kezdődik, amelynek tétje Magyarország számára több ezer milliárd forintban mérhető. A magyar vidék felzárkózási, fejlődési esélyei jelentős mértékben függenek attól, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban lesz-e, illetve milyen formában működik a Közös Agrárpolitika. A magyar érdekek hatékony képviseletéhez, a magyar álláspont kialakításához nyújtott egyedi lehetőséget a nádudvari fórum.



A magyar előadók mellett a rendezvényen felszólalt Dacian Ciolos mezőgazdaságért felelős európai biztos, az unió soros, spanyol elnökségének mezőgazdaságért felelős államtitkára, a brit kormány képviselője, portugál, belga, romániai magyar jelenlegi és volt EP képviselők, az olasz mezőgazdasági területek 70%-át felölelő Coldiretti gazdaszervezet képviselője, az európai LEADER szövetség görög elnöke és a francia agrár-tudományos élet meghatározó szakemberei.



Tabajdi Csaba a rendezvényt értékelve aláhúzta, hogy a XXI. században a világ rohamosan növekvő népessége és a természeti erőforrások, elsősorban a rendelkezésre álló édesvíz és a termőföld csökkenése mellett az élelmiszer ismét stratégiai jelentőségre tesz szert. A Közös Agrárpolitika az Európai Unió és benne Magyarország biztos és biztonságos élelmiszerellátásának záloga. A mezőgazdaság társadalmi hasznát, a mezőgazdaság által megtermelt környezetvédelmi közjavak hasznosságát azonban a társadalom szemében is indokolni kell, hiszen a KAP-ot az adófizetők pénzéből finanszírozzák.



"Dacian Ciolos biztos úrral egyetértve egy olyan Közös Agrárpolitika kialakításáért fogok küzdeni az Európai Parlamentben, amelynek Magyarország nyertese legyen, amely a jelenleginél igazságosabban osztja el a támogatásokat, érdemben segíti a vidéki foglalkoztatást, hatékonyabban védi a környezetet és garantálja a magyar állampolgárok biztonságos és változatos élelmezését" - hangsúlyozta a magyar képviselő.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?