Bioterméket a netről

Agro Napló
Romániában házhoz szállítják a biotermékeket, igaz, egyelőre csak Kolozsváron és környékén. Az ottani agrártudományi és állatorvos-tudományi egyetemen egy 10 fős ökotermelői kör weboldalt létesített erre a célra. Terveik szerint később az egész országból várja majd a megrendeléseket.

 

Egyebek között száraztésztát is rendelhet a fogyasztó a Parasztkosár nevű weblapról. Az árak, mivel egyenesen a termelőtől vásárol a fogyasztó, jóval kisebbek, mint azokban az üzletekben, ahol biotermékek kaphatóak. A 10 termelő között van a Parasztkosár egyik ötletgazdája is, Nagy Miklós, Bihar megyei biogazda.



- Minden termék mögött egy-egy gazda rejlik, de hogyha egy helyen, összefogva bemutatkozunk, akkor már erősebbek vagyunk. Az összefogásban erő van, és mi, gazdák egymásnak nem vagyunk vetélytársai. Én bízom benne, hogy ezen a weboldalon olyan választékot tudunk biztosítani, amely vonzó lesz.



Romániában több mint 300 ezer hektáron dolgoznak ökológiai módszerekkel. A biogazdák számára egyelőre nincs megkülönböztetett állami támogatás. A szaktárca csak az átállásban lévő gazdák minősítési költségeit téríti.



- Szerintem az emberek már tudatosan kezdenek vásárolni, és keresik az egészségesebb élelmiszereket. Ennek tudható be, hogy egyre több biobolt nyílik.



Nagy Miklós szerint ez az internetes rendszer is bizonyítéka annak, hogy van igény a biotermékekre. Bihar megyében 60 gazda foglalkozik biogazdálkodással. Ebben benne vannak azok is, akik számára a kétéves átállási időszak még nem járt le. A termelők szeretnének az iskolák számára nyílt napokat szervezni, illetve tangazdaságokban bemutatni, mi a biogazdálkodás.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/biotermeket_a_netrol

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?