Erdőink gondos védelem alatt - A fa energetikai felhasználása nem károsíthatja a környezetet

Agro Napló
Gyakori tévhit a biomassza erőművekkel kapcsolatban, hogy tüzelőanyag-felhasználásuk komoly mértékben csökkenti az erdőállományt. Ez azonban téves feltételezés, mivel az erdészeti hatóság szigorúan ellenőrzi az erdészeti társaságok erdőgazdálkodását.

 

Az erdészeti hatóság - mely jelen formájában a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal keretein belül működik - szigorúan ellenőrzi az erdészeti társaságok erdőgazdálkodását. A témakörben dr. Varga Tamást, a Baranya Megyei MGSZH Erdészeti Igazgatóságának igazgatóját kérdeztük.



- Erdészeti szakemberként milyen perspektívát lát a biomassza alapú energiatermelésben? Stabil piac, munkalehetőség, fenntartható fejlődés, tervszerű erdőgazdálkodás stb. terén.

Az erdészeti hatóságnak sem feladat-, sem pedig hatáskörébe nem tartozik a biomassza alapú energiatermelés elemzése. A jelenlegi erdészeti szabályozás alapelveként megfogalmazott "fenntartható fejlődés", illetőleg az alapelv érvényesülését biztosító "tervszerű erdőgazdálkodás" nem hozható összefüggésbe a faanyag ilyen célú felhasználásával.



- Az ágazatban milyen hatósági kontroll biztosítja azt, hogy egy ilyen program ne károsítsa erdeink tartalmát, állapotát?

Az erdészeti ágazatban a jelenleg hatályos erdőtörvény végrehajtása biztosítja, hogy erdeink állapota ne romoljon. Az erdészeti hatóság által biztosított fakitermelési lehetőségek, illetőleg módok meghatározásánál érdektelen szempont egy ilyen program. Az erdőkkel kapcsolatos szabályozás erdészeti szakmai, illetőleg ökológiai alapokon nyugszik.



- Valóban igaz-e, hogy Magyarországon erdeink állománya folyamatosan gyarapszik, és ha igen, mivel biztosítható, hogy a folyamat tartós legyen?

Való igaz, hogy az erdőterület - és ez igaz Baranya megyére, illetőleg a dél-dunántúli régióra külön is - folyamatosan nő Magyarországon. A pozitív folyamatot állami támogatás biztosításával lehet tartósítani.



- A biomassza program kiteljesítése érdekében milyen együttműködés van az erdészetek, szakhatóságok és az eneregteikai szektor szereplői között?

Ugyan a biomassza program érdektelen erdészeti igazgatási szempontból, viszont az energetikai szektor szereplőinek tisztában kell lennie azzal, hogy kizárólag hatósági engedéllyel kitermelt faanyagot használhatnak fel. Ennek ellenőrzését könnyíti majd meg a faanyag származási igazolásának rendjére vonatkozó jogszabály kihirdetése.



- Az energatikai célú erdészeti fakitermelés mellett milyen lehetőséget lát a mezőgazdasági előállítású biomassza alapanyagok alkalmazásában?

A mezőgazdasági előállítású biomassza alapanyagok alkalmazásáról nyilatkozni nem tudok, viszont az energetikai célú faültetvények - amikre nem terjed ki az erdőtörvény hatálya - elterjedése nyilvánvalóan fokozhatja az ilyen célú felhasználást, illetőleg a jelenlegi fafelhasználás szerkezetét módosíthatja. 





Biomassza Erőművek Egyesülése

 

Forrás: http://www.fataj.hu/2010/03/093/201003093_ErdeinkGondosVedelemAlatt.php

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?