Tejipari intézkedések

Agro Napló
Az orosz Tejtermelők Nemzeti Szövetségének (Szojuzmoloko) első kongresszusát követően Viktor Zubkov, első miniszterelnök-helyettes utasításba adta a Gazdaságfejlesztési Minisztériumnak és a Mezőgazdasági Minisztériumnak, hogy haladéktalanul kezdjék meg a dömpingellenes intézkedések megtételét a tej- és tejtermékek terén.

 

Hangsúlyozta, hogy az értekezleten elhangzott termelési és kereskedelmi problémák egyik alapvető oka a külföldről beözönlő olcsó és alacsony minőségű termékáradat. Sok orosz cég külföldről vásárol dömpingáron alapanyagot, ill. készterméket, ahelyett, hogy a saját termelést támogatnák. Szavai szerint az nyilvánvaló, hogy az európai piac túltelített tejjel és tejtermékkel, tehát készek nyomott áron elárasztani az orosz piacot. Mindezen okok miatt Zubkov felhívta az említett minisztériumok figyelmét arra, hogy vonják szigorú ellenőrzés alá a tejtermékek importját és kereskedelmét, s ahol a cégek dömpingáron dolgoznak, ott hozzák meg a kellő, és szigorú lépéseket. Kilátásba helyezte, hogy akár adminisztratív eszközökkel is gátat fognak vetni a dömpingnek, ha kell 50-80%-os(!) importvámot is ki fognak vetni, ami gyakorlatilag a behozatali tiltással egyenértékű.



Jelena Szkrinnyik, a mezőgazdasági tárca vezetője az intézkedéssel teljesen egyetért, azt maradéktalanul végre fogják hajtani. Egyben az ágazat érdekeinek védelmét szolgáló egyéb lépések megtételét is bejelentette. Ídén be fogják vezetni a tejtermékekre is vonatkozó intervenciós felvásárlás intézményrendszerét. 2010. március végéig meghatározzák a legfontosabb termékcsoportokban a felvásárlási árat, így publikálni fogják a steriltej, a teavaj, a kemény sajtok és a tejpor intervenciós árát. A számítások alapján körülbelül 300 ezer tonna tej felvásárlása lesz szükséges az ágazat problémáinak csökkentésére, a szezonalitás kiegyensúlyozására.



Külön gondot jelent a tejzsírt pálmaolajjal és egyéb növényi zsiradékkal (áruk harmada a tejzsírnak) helyettesítő gyakorlat elterjedése. Sajnos a kevésbé tehetős vásárlók nem a minőséget, hanem az olcsó árat részesítik előnyben, nem törődve a termék egészségre kifejtett hatásával. 2010. február 26-án az orosz Duma első olvasatban elfogadta a tejipari techreglament vagyis a tejre vonatkozó jogszabály (műszaki előírás) módosító javaslatait. A jogszabály jóváhagyása után szigorúan meg fogják különböztetni az ivótejet és a tejjellegű folyadékot.



A javaslat előírja, hogy a tejtermékben a tejzsírt maximum 50%-ban lehet helyettesíteni és csakis tejeredetű fehérjével. Az első olvasatban jóváhagyott tervezet egy sor fogalmat is pontosít, így bevezeti a „nyers zsírmentes tej”, a „gazdagított ivótej”, a „cukrozott tejsűrítmény” és a „száraz tejszín” technikus terminusokat. Önálló módosító javaslat foglalkozik például a fagylalttal is, ahol a címkén fel kell tüntetni, ha növényi eredetű zsiradékkal van gyártva.



Tekintettel arra, hogy a tejjellegű ital elnevezést a vásárlóközönség abszolút mértékben elutasította (az ilyen néven gyártott termékek eladhatatlanok voltak), javaslat született arra, hogy esetleg a „visszaoldott tejportartalmú ital” nevet vezetik be. A módosítók rendelkeznek továbbá arra is, hogy milyen - a legkisebb mértékben megterhelő - szükséges dokumentumcsomagot követelhet az átvevő az egyéni gazdálkodóktól, farmerektől, és milyen papírok kellenek a magántermelők piaci árusításához.





Kenedi Ákos

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?