A húsvéti bárány nem sláger?

Agro Napló
Mindig mindenki a másikra mutogat. A juhtartók a kereskedőkre, a kereskedők szerint meg, a gazdák is megérik a pénzüket. Vagyis, a piac mindkét szereplője hibás lehet abban, hogy húsvét előtt, amikor legnagyobb a bárányok iránti kereslet, mindig olcsóbban exportálunk, mint lehetne. Az idei tapasztalatokról két szakemberrel beszélgettünk a húsvéti bárányok felvásárlásának beindulásakor.

 

Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség (MaJuSZ) ügyvezető igazgatója szerint idén nagyon korai időpontra esett a húsvét.



- Kevés a kész, minőségi bárány, tehát a piacon kereslet van. Az utóbbi napokban mégis az a hír járja, hogy csökken a bárány átvételi ára. Ez teljesen ellentétes a közgazdasági elméletekkel és a piaci viszonyokkal. A kereskedők úgy gondolják, hogy ebben az időszakban egy kicsivel többet kellene keresniük, mint amennyit valójában elbírnak a juhászatok.



Tavaly 1000 forint körüli volt a vágóbárány kilónkénti ára, most leesett 600-800 közé. Ez hatalmas áresés!



- Ez az 1000 forint körüli ár, az a karácsonyi. Olyankor már nincs Nyugat-Európában bárány a piacon. Franciaországon, Spanyolországon és rajtunk kívül abban az időszakban más országokban nem lehet bárányt vásárolni, tehát nagyon nagy hiány van. Ez az áresés az utóbbi hetek híre. Bízunk benne, hogy a tendencia még időben megfordul.



Igazán akkor fordulna meg a magyar juhtartók és –tenyésztők számára, ha összefognának. E nélkül ugyanis a néhány hazai kereskedő kijátssza őket egymás ellen. Sok, jó minőségű, egyöntetű bárányt, az árat is diktálva csak termelői érdekeltségű szerveződés (tész) tud kínálni. A juhtartók azért adják el olcsón bárányaikat, mert a túltartástól félnek. Minél nagyobb súlyú ugyanis egy bárány, annál kisebb a kilónkénti felvásárlási ára. Ráadásul takarmányt fogyaszt, és ez is növeli a veszteséget. Továbbtartani a bárányokat, csak a legkiválóbb törzstenyészetekben éri meg.



Valamikor a húsvéti bárány volt a legértékesebb, de ma már ez nem így van – mondja a törteli törzstenyésztő, Sebők Mihály. - A nyári bárányokat augusztusban sokkal magasabb áron lehet értékesíteni, mint a húsvéti bárányokat meg a karácsonyi bárányokat. Ezért én a nyári elletésből származó bárányokat exportra értékesítem, a mostani bárányokat pedig tenyészállat utánpótlásra hagyom meg.



Tenyészállatot értékesíteni kifizetődő mostanában?

- Nem nagyon, de a jövő szempontjából szükség van a tenyészállatokra. Itt egy tenyészkost egyéves koráig nevelünk, addig csak a költségek vannak. Csak amikor értékesíti, akkor találkozik a pénzével a tenyésztő. Egy kos, mire megkapja a származási lapot, közel 20 ezer forintban van - bíráltatás, származási lap, vérvételek stb. Például csak a súrlókór vizsgálat 4600 forintba kerül egyedenként.



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?