Kínai elsőség a megújuló energiák terén

Agro Napló
Kína lett a világ legnagyobb befektetője a megújuló energiák tekintetében (szélturbinák és napelemek gyártása, fejlesztése), megelőzve az USA-t és más fejlett ipari országot- hangzik a Pew Research Institute jelentése.

 

Például a kínai kormányzat 2009-ben a zöld technológiák kutatására és fejlesztésére fordított összeg tekintetében világelsőséget szerzett- közli a Pew által közzétett beszámoló. A munka felhívja az Egyesült Államok figyelmét, hogy szintén nagyon közel van az idő, amikor a megújuló energiatermelő berendezések üzembe állítása tekintetében is megelőzi Kína az USA-t.



Steven Chu, az USA energetikai minisztere egy kongresszusi meghallgatáson a tavalyi évben elmondta, hogy az Egyesült Államok lemaradt más országokkal szemben a tiszta energiaügyi iparágak előtérbe helyezésének tekintetében, azonban bizalmának adott hangot, hogy országa vissza tudja venni a vezető helyet. Azt azonban kihangsúlyozta, hogy Kína félelmetes versenytárs a zöld energia fejlesztésében és felhasználásában.



Az elmúlt években Kína a világ elsőszámú napelem és napkollektor gyártójává vált, és szintén vezető helyre tett szert a szélturbina gyártásának területén. Kínai vezetők olyan nagyvonalú terveket szőnek, mely alapján 2020-ra az ország energiafelhasználásának 15%-t megújuló energiák adják majd.





Bíró István



Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?