Veszélyben az idei gabonatermelési terv Kínában

Agro Napló
A kínai miniszterelnök figyelmeztetett, hogy a Dél-nyugat Kínában levő folyamatos szárazság, valamint a szokatlanul hideg és hosszú tél Észak-Kínában veszélyeztetheti az idei évre tervezett 500 millió tonnás gabonatermelési tervet. Mindezek ellenére a miniszterelnök bízik az idei jó aratásban. Hangsúlyozta, a helyi kormányzatoknak minden tőlük telhetőt el kell követniük azért, hogy a tavaszi mezőgazdasági munkálatok zökkenőmentesen tudjanak lezajlani, biztosítani kell a megfelelő mennyiségű és minőségű növényvédő szert, takarmányt és vetőmagot. Szintén bíztatta a helyi kormányzatokat, hogy ösztökéljék a farmereket minél nagyobb területek mezőgazdasági művelés alá vonására.

 

Erre azok után került sor, hogy a kínai parlament ülésszakán elhangzott az a terv, miszerint a kormány az idén 500 millió tonnás gabonaterméssel számol. 2009-ben Kínában 530.8 millió tonna gabonát arattak, és ez volt sorozatban a 6. év, amikor a betakarított gabona mennyisége meghaladta az 500 millió tonnát.



Wen Jiabao ezt a múlt heti három napos dél-nyugat kínai Yunnan tartományban tett útja után mondott beszédében emelte ki.



A Polgári Ügyek Minisztériuma közben felmérést tett közzé, melyben az szerepel, hogy a szárazság által okozott közvetlen károk volumene már eléri a 23,66 milliárd yuant (kb. 2,5 milliárd euró), és több mint 18 millió helyi lakos szenved ivóvíz hiányában.



A Vízügyi Minisztérium vasárnap bejelentette, hogy az ország jelentős lépéseket kíván tenni a vízmegőrzéssel kapcsolatos infrastruktúra fejlesztése területén. A központi kormány 80 milliárd yuant (kb. 7,4 milliárd euró) különített el ilyen projektekre. A szektorban az éves várható beruházások összege így eléri majd a 200 milliárd yuant- jelentette be Zhejiang tartomány fővárosában, Hangzhouban Jiao Yong vízügyi miniszter.



A miniszter elmondta, a vízmegőrzési kapacitást növelni kell, de közben oda kell figyelni a projektek minőségére is. Kínának 6240 víztározót kellett volna felújítania három év alatt, 2010 végéig, ám eddig csak mintegy 2000 tározó megerősítésére került sor a nem túl hatékony helyi alapok és a közpénzekkel történő visszaélések miatt. A helyi vízügyi hivatalokra most óriási munka hárul, mivel a projekteket a minisztérium elvárása szerint az év végéig be kell fejezniük





Bíró István

 

Forrás: FVM



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?