Zsákot és zárjegyet is hamisítanak

Agro Napló
Itt az ideje, hogy a gazdák beszerezzék a kukorica és napraforgó vetőmagot. Ám óvatosnak kell lenniük, a piacon megjelennek a számla nélkül áruló kereskedők, akik olcsón adják a szaporítóanyagot. Ez kettős kelepce: rossz lesz a termés, és az adócsalókat is segítik azzal, ha számla nélkül vásárolnak. Vagyis, „olcsó húsnak híg a leve”.

 

Hamis címkéket mutat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársa. Ezekkel bukott le egy cég nemrégiben Békéscsabán. Összesen mintegy 140 millió forintnyi, fémzároltnak tűnő, de hamis vetőmagot próbált velük értékesíteni. A helyszínen 4480 zsákban volt kukorica, csaknem 2400-ban pedig napraforgó.



- A zsákok még jó minőségűre sikerültek, a zárjegyek feliratozásánál azonban elkövettek hibákat – mutatja Szabó István, a Békés megyei MGSzH főigazgatója. - Alul, ez a fehér sáv sokkal szélesebb, a vonalkód aránytalan a miénkhez képest, illetőleg a címke sorszám sem megfelelő.



Ezeket viszont nem valószínű, hogy felismerik a gazdák, főleg, hogy ennél jobb minőségű hamisítvánnyal is találkozhatnak. Ezért a hivatal azt javasolja, próbálják meg elszakítani a papírt, az eredeti ugyanis téphetetlen. A másik lehetőség a Vetőmag-felügyeleti Osztály forró vonala.



- Ezen a bizonyos forró dróton, ha ezek az adatok kerülnek akár csak bediktálásra, akkor a szakember néhány másodpercen belül meg tudja mondani, hogy hamisított a vetőmag, vagy eredeti.



A tisztességtelen kereskedők sokszor egészen elképesztő dolgokkal próbálkoznak. Előfordult, hogy málnaszörppel öntötték le a vetőmagot a megfelelő szín elérése érdekében. De más jelekből is lehet következtetni a hamisításra. Általában gépjárművek csomagtartóiból kisebb vásárokon, piacokon árulják az ilyen magot, jóval olcsóbban, mint a valódi ár, és valószínűleg nincs hozzá a hivatal által kiállított bizonyítvány sem.



- A zsákban található vetőmagnak a minőségét a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal vizsgálja – magyarázza Hankó György, a MGSzH vetőmag-felügyeleti osztályvezetője. - A vizsgálatok során a tisztaságot és a csírázóképességet nézzük. Ezek alapján állítjuk ki a vetőmag vizsgálati bizonyítványát, amelyet a vásárlás során a vevőnek célszerű elkérni.



Ez, és a címke együttesen garantálja, hogy eredeti termékről van szó. Emellett egy pórul járt gazda esete jól példázza, hogy számla nélkül sem érdemes vásárolni. Ő 4,3 millió forintért vásárolt vetőmagot, amit később bevizsgáltatott, és kiderült, hogy hamis. De számla hiányában nem tudott segíteni rajta a hivatal. Feljelentést persze tehet a termelő, de Albert István, a Békés megyei Rendőrkapitányság sajtószóvivője inkább a megelőzést ajánlja.



- Nagyon fontos lenne, hogy a gazdák, akik ilyen vetőmagot vásárolnak, minden esetben szakemberrel érkezzenek a vásárlás helyére. Lehetőleg régi, ismert, megbízható cégtől vásároljanak és ellenőrizzék le az árut, hogy később ne érje őket kellemetlenség.



Az orosházi Béke Agrárszövetkezet évek óta így teszi. Pogonyi Zoltán elnök a raktárba is kikísér.





- Itt csak ellenőrzött vetőmag van. Szövetkezetünk kizárólag a megszokott helyről vásárol alapanyagot. Nagyon kell vigyázni, mert mostanában az a hír járja, hogy sok a hamisító.



Tudományos kutatások igazolják, hogy a hamisított vetőmag 15-30 százalékos terméscsökkenést eredményez, de ez elérheti az 50 százalékot is. Ráadásul, ha árukukoricát raknak a vetőmag helyére, akkor sok a töredezett, csíraképtelen szem. A csávázás hiánya pedig tovább rontja az esélyét, hogy az elvetett mag kihajtson.

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?