BRIC agrárminiszteri találkozó

Agro Napló
A BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) közös közleményt adott ki, melyben közös fellépést ígérnek a kereskedelmi korlátok lebontása és az élelmiszerbiztonság területén.

 

A négy ország agrárminisztere Moszkvában találkozott, és tárgyalt a fenti témákon kívül még a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséről és a mezőgazdaság területén történő információcsere és koordináció kérdéséről is.



A nyilatkozatot azután adták ki, hogy a miniszterek megvitatták, mely négy fő terület az, amelyen lehetőség nyílik az együttműködésre. Ezek a következők: információcsere rendszer felállítása, tapasztaltcsere a mezőgazdasági és élelmiszeripari alapanyagokról, a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséről és új agrártechnológiák és innováció fejlesztése.



A miniszterek a közleményben felhívást intéztek a fejlett országokhoz, hogy mind tőkével, mind környezetbarát technológiákkal segítsék a fejlődő országokat, hiszen csak ezen a módon lehet realizálni a fenntartható fejlődést.



A következő BRIC agrárminiszteri találkozóra 2011-ben kerül sor. Az ülés megtartásáról a 2009-ben Jekatyerinburgban tartott csúcstalálkozón egyezett meg a négy ország államfője.



Az alkalmat kihasználva Han Changfu kínai mezőgazdasági miniszter mindhárom kollégájával kétoldalú megbeszéléseket is folytatott az agrár-együttműködés lehetséges bővítési területeiről. 





Bíró István

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?