Kivonulás helyett piacot nyertek

Agro Napló
Valaha divat volt kivonulni a hajdani szovjet piacokról. Egyes vállalkozások mégis maradtak, és bejött a számításuk. Üzbegisztán, Románia, Bulgária és a FÁK országok az egyik legnagyobb megrendelői az egyik budapesti középüzemnek, az Agrometal Kft.-nek. A siker titka a szaktudás, és az ambiciózus vállalkozás.

 

A rendszerváltás óta tendencia, hogy nyugati cégek települnek Magyarországra. Az Agrometal Kft. kivétel – magyar tőkéből, helyi erők alkalmazásával jött létre.



– A kft. 20 éve alakult azzal a céllal, hogy a mezőgazdasági, élelmiszeripari kisfeldolgozókat ellássa megfelelő gépekkel, berendezésekkel – magyarázza Monostori Lajos, a cég ügyvezető igazgatója. - Első körben kisebb tejipari berendezések, később komolyabb élelmiszeripari feldolgozó-berendezések is bekerültek a cég profiljába. Az elmúlt két évtizedben dinamikusan növekedtünk. Először a hazai piacot fedtük le a kisüzemi feldolgozó-berendezéseinkkel. Az elmúlt években azonban főleg a FÁK országokban, illetve nyugati relációban is igen sok gépet sikerült értékesítenünk. Nemcsak gépeket, hanem komplett technológiákat is. A cég filozófiája, hogy nem gépeket, hanem terméket árulunk, és a termékhez szükséges gépeket.



A cég fő erénye az alkalmazkodóképesség, ezért a piac igényeinek megfelelő üzemeket állít elő.



- A cég stratégiája az elmúlt egy-két évben átértékelődött. Korábban a nagyobb feldolgozóüzemek építése volt a cél. Most viszont a tejtermelők problémái az értékesítésből adódnak és ezen kívánunk segíteni. Ezért dolgoztunk ki különböző kisüzemi technológiákat, amik alapvetően egyszerű gépi technológiák, de elfogadható áru európai szintű termékek.



El kell mondanunk, hogy Románia 10 legnagyobb tejgyárából ötöt mi építettünk, ami – én úgy gondolom – egy kicsit elismerés a magyar élelmiszergép-gyártók számára. Másrészt a Szovjetunió volt tagállamai, a FÁK országok nekünk kiemelt üzleti partnereink. Itt főleg a távoli köztársaságokra gondolok, Tadzsikisztánra, Kazahsztánra, Üzbegisztánra.



Nincsenek nagy, világraszóló terveink. Mi azt szeretnénk, hogy ezt a növekedést, amit elértünk az elmúlt öt évben, ezt tartani tudjuk, és egyre több technológiát tudjunk kiszállítani a nyugati országokba is. Most például már Dániába, Németországba, Olaszországba is szállítunk. Természetesen a hazai piac stabilizálódása után számítunk arra, hogy Magyarországon újabb nagy tejfeldolgozó-üzemeket építhetünk.

 

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?