Ha Húsvét, akkor tojás!

Agro Napló
Egy biztos, húsvétkor mindig kerül a kosárba, az asztalra a sonka mellé, sok süteménybe, na meg a locsolkodók is ezt kapják jutalmul. Igen, a tojásról van szó, amiből sajnos, egyre kevesebbet fogyasztunk.

 

A tojás az emberiség ősi tápláléka, egészséges, és mindig az érdeklődés középpontjában állt.



A közelmúltban Pakson érdeklődésből bizony nem volt hiány, hiszen Somogyi Géza egy rekord méretű tojásra bukkant a tyúkólban. Egy átlagos tojás 50-60 grammot nyom, ezzel szemben a paksi tojás gigászi méretekkel, megközelítőleg 200 grammos súllyal, majdnem 9 centiméteres magassággal, és több mint 6 centiméteres szélességgel rendelkezik.

- Tyúktojás rekord – mondja Somogyi Géza. – Hivatalosan nem nyilváníttathatjuk rekorddá, mert az több tízezer forintba kerülne. De így is örülünk neki, mi ugyanis szeretjük a baromfikat, néhány különlegességet is tartunk.



Mivel eteti őket?

- Főleg kukoricát, búzát, napraforgót, és zöldet adok nekik. Télen káposztát is kapnak.

Sági János családi vállalkozásban étkezési tojástermeléssel foglalkozik. Ő a ketreces baromfitartással szemben a biotartást részesítette előnyben.



- A fertőzések kizárása érdekében épületen belül tartjuk a jószágokat, de szabadon járnak-kelnek, fürdenek a homokban, szalmás fészekbe tojnak. Itt maximálisan ki vannak szolgálva. Naponta kétszer - háromszor szedjük a tojást, egy szalmával bélelt vödörbe. Az előkészítőben megszámoljuk, méret szerint átválogatjuk, jelöljük, majd igény szerint csomagoljuk a vásárlóinknak.

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?