Összefogás a borút mentén

Agro Napló
Franciaország elzászi régiójában, egy 180 kilométeres borút mentén helyezkednek el a szőlőtermő-területek és a borgazdaságok. Nem ritka, hogy itt a gazdák összefognak, közösen szüretelnek, és dolgozzák fel a leszedett szőlőjüket, s ha lehet, ott helyben el is adják. Vajon mit szólna ehhez a magyar APEH? Elég arra gondolni, hogy ma már a kaláka is adóköteles!

 

Cleebourgnak, az elzászi borvidék egyik meghatározó városának borkombinátjába öt környékbeli településről szállítják a szőlőt. Az átvett bornak valóért a cukorfok alapján fizet a feldolgozó. Évente egymillió palackot állítanak elő, ennek felét helyben értékesítik a látogatóknak. Ide látogatott nemrég egy csapat fiatal magyar borász is, a tanulmányutat az AGRYA szervezte. A látottakról, tapasztalatairól a borotai Koch Csaba szőlész-borász szakmérnököt kérdeztük.



- Azt gondolom, hogy technológiában nem múlják felül a korszerű magyar, üzemeket. Ami igazán új volt a számomra, az a szerveződés, ami ezen a környéken megvalósul. A környékbeli gazdák idehozzák a szőlőjüket feldolgozásra, és az itt megtermelt bort a környéken lakók, illetve a turisták előszeretettel vásárolják. Elmondta az üzemvezető, hogy a megtermelt boruk felét helyben értékesítik, ami óriási dolog. Ehhez kell a jó marketing, kell a környékbeli emberek hozzáállása, és egy olyan termelési struktúra, amely kielégíti az itteni fogyasztók igényeit.



A kulturált borfogyasztás hozzátartozik az Elzászban élők mindennapjaihoz. De nemcsak a helyiek szeretik megkóstolni a jó nedűket, hanem Franciaország, illetve Európa más részéből érkezők is. Így nem véletlen az, hogy nagyon népszerű a falusi turizmus ebben a térségben.



Paul Schillen, az Alsó-Rajna-vidék falusi turizmusát összefogó szervezet vezetője is főállása mellett fogad vendégeket 3 házában. Az itteni környezetre, történelmi, vallási emlékekre, valamint a bor- és a sörkultúrára építő falusi turizmusra a múlt század ’90-es éveitől mutatkozott fokozott igény. Jelenleg már az év 52 hetének a felében jelentős a turistaforgalom a falusi vendégházakban. A francia állam is fontosnak tartja ezt a tevékenységét. Ezt bizonyítja az is, hogy az újonnan kialakítandó vendégházakra 20 százalékos állami támogatás vehető igénybe. Ráadásul a turisták szórakoztatásáról gondoskodó együttesek költségeit teljes mértékben a kormány állja.

 

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?