A CNRS új kutatási nagyberendezése az ökológia és a klímaváltozás szolgálatában: az ECOTRON Montpellier

Agro Napló
A befejezéséhez közeledik a CNRS égisze alatt megvalósuló kutatási nagyberendezés, az ECOTRON építése Montpellier-ben. A környezetvédők által is örömmel fogadott, az ingatlan esetében 4 millió, a műszereket tekintve további 3 millió eurós beruházás elsősorban a klímaváltozás és annak következményei modellezésével foglalkozik majd, három szinten vizsgálva az ökoszisztémákat. A megvalósítás költségeit fele-fele arányban a CNRS és Languedoc-Roussillon régió önkormányzata biztosította, a teljes befejezés után az éves működési költség 1,2-1,5 millió euró lesz.

 

Az említett három szintet a kutatók makro-, mezo- és mikrokozmosznak keresztelték el, ez az egyes vizsgálati egységen nagyságát jelzi. A „makrokozmosz” valójában az épület tetején elhelyezett 12 (valamint két további a „szegélyhatást” kizáró), egyenként 35 köbméteres blokkból áll, amit az UV-fényt 90%-ban áteresztő, teflon alapú fóliakupola fed, kialakítását tekintve biztosítja egy kéttényezős kétkezeléses, három ismétléses kezelés beállítását. Az egyes egységekbe komplett, bolygatatlan, sértetlen növénytakaróval kiemelt talajszelvényeket helyeznek, majd biztosítják a rendszer hermetikus elzárását a külvilágtól. A szellőztető rendszer zárt, segítségével lehetővé válik bármilyen légköri állapot modellezése úgy páratartalom, mint hőmérséklet szempontjából, sőt megoldott a szén- és oxigén-izotópok arányának változtatása is.

A hőmérséklet szabályozásával a mindenkori külső hőmérsékletnél hét Celsius-fokkal alacsonyabb hőmérséklet is elérhető, a maximum irányában viszont gyakorlatilag csak a növények tűrőképessége szab határt. Az egységekből távozó levegőt a kilépés után közvetlenül, még a kondicionáló egységbe való belépése előtt elemzik, összevetik a változásokat a belépő levegő adataival. A talajblokk adatait még sokrétűbben elemzik, az evapotranspiráció mérésére pedig a rendszerbe beépített mérleg szolgál, aminek pontossága 100 kilogrammonként 3 gramm. A talajblokkok alá épített „padlófűtés-hűtés” segítségével még a vertikális talajszelvény-hőmérsékleti különbségek is modellezhetők. Minden blokk önálló, saját automatikával rendelkezik, a központi adatgyűjtő rendszer meghibásodása esetén pedig biztosított az adatok legföljebb egy héten keresztül történő független rögzítése és tárolása, majd utólagos lekérdezése és földolgozása.



A mikroszint az egységek kialakításától függően legföljebb négyszáz kis egységben történő méréseket tesz lehetővé, ezek térfogata 1-200 liter között változhat. Ezekben elsősorban a talajélettel, mikro-ökoszisztémákkal kapcsolatos méréseket terveznek, és a rendszer lehetővé teszi az L2 szintű biztonságot igénylő kísérleteket is. Még nem kezdődött el a mezoszint kialakítása, ez 24 darab, egyenként 2-3 köbméteres ökoszisztéma vizsgálatát teszi majd lehetővé a főépület előtti domboldalban – a tervek szerint elsősorban az európai szabvány liziméterekkel egyező kialakításra törekednének. A berendezés nem csak a természetes ökoszisztémák, de a mezőgazdasági termelési rendszerek vizsgálatára is alkalmas, sőt kifejezetten hasznos lehet egyes területek 20-30 év múlva tapasztalható (várt) időjárásának modellezésére és a majdan alkalmazandó agrotechnikák hozzárendelésére.



A működtetést 10 fős kutatói és technikusi személyzet biztosítja, a megvalósítandó kísérleti projekt-javaslatokat a legszélesebb nemzetközi kutatói közösségtől várják – a benyújtott pályázatokat az intézmény nemzetközi szaktekintélyekből fölálló tudományos tanácsa értékeli. Cél, hogy olyan, egymást kiegészítő kutatócsoportok kapjanak lehetőséget javaslatuk megvalósítására, akik a lehető legjobban ki tudják használni a berendezés adta lehetőségeket. Némi késéssel, 2010. áprilisában befejeződik a makroszint betelepítése, és megkezdhetik a „próbaüzemet”. A tervek szerint ez 6-9 hónapig tart, az első pályázati fölhívás még az idén várható. További információk a Ecotron honlapján (www.ecotron.cnrs.fr/ ) találhatók vagy Jacques Roy-tól kérendők: jacques.roy@cefe.cnrs.fr





Somogyi Norbert TéT-attasé



Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?