Egy igazi családi gazdaság

Agro Napló
Apáról leányra öröklődik a jószágszeretet, a tehéntartás hagyománya a tápiószőlősi Némedi családban. Olyannyira, hogy a nemrég végzett, ifjú, agrármérnök hölgy visszatért a megújult családi tehenészetbe. A teljes boldogsághoz azonban még hiányzik a tej méltányos ára.

 

A kárpótlás során Némedi Endréék egy tanyán kezdték újra a tehéntartást, majd megvásárolták a tönkrement téesz épületeit.



- A szociális épületet és a bikaistállót vettük meg – kezdi a beszélgetést Némedi Endre családi gazdálkodó. – Azóta folyamatosan fejlesztünk, korszerűsítünk. A modern fejőház, a tejház a legutóbbi pályázat keretén belül valósult meg. Az új párásítós ventilláció a nyári melegben nagyon sokat jelent, mert ideális hőmérsékletet tudunk biztosítani, ezáltal minimális a tejcsökkenés.



A pályázat keretén belül, egy 48 férőhelyes borjúistálló is megvalósult. A trágyatároló a múlt év április végén készült el. Így az éves trágyamennyiséget környezetvédelmi szempontból is biztonságosan tudjuk elhelyezni, és jó minőségű tápanyag-visszapótlást tudunk biztosítani.



Némedi Katalin már gyermekkorában belenőtt a családi gazdaságba.

- Gyermekkoromban gyakran elkísértem a szüleimet, és megszerettem az állattartást. S ahogy cseperedtem, egyre többet vállaltam én is.



Nem jutott eszébe, hogy kitűnő diplomával másutt is elhelyezkedhet?

- Megfordult a fejemben. De ez egy családi gazdaság, generációk óta ebben élünk, miért én lennék a kivétel, aki megszakítaná ezt a folyamatot?



Milyen a munkamegosztás? Úgy tudom, a férjével együtt jött vissza a gazdaságba.

- A férjemmel együtt fejünk, az adminisztratív dolgokat én intézem, a férjem pedig inszeminál.



Sikerült elnyerni a gazdaságnak jó néhány pályázatot, sőt, saját magának is.

- Szerencsére, a fiatal gazdálkodók pályázatát sikerült elnyernem, ami igen nagy segítség volt. Főleg földvásárlásra használtam fel azt az összeget, és üszőnevelés a célom.



A család ma 120 hektár szántón és 17 hektárnyi legelőn gazdálkodik. Teljes egészében megtermelik a szükséges szálas- és szemestakarmányt. Az agrár-környezetgazdálkodási célprogramban is benne voltak, de a legutóbbi pályázat során szűkös volt a keret, ezért csak a 17 hektárnyi legelőre kaptak támogatást.

- Reménykedünk abban, hogy ez eljön az idő, amikor a munkánkat elismerik és a tejnek is megfelelő ára lesz – folytatja Katalin. - Köztudott, hogy a tej önköltségi ára 70-72 forint körül van, tehát ezzel az 56 forinttal és a 8 forint támogatással is negatív a mérleg.



Gondoltak közvetlen értékesítésre?

- Vásároltam egy Ford Transitot, és szeretném a piaci értékesítést megoldani. A pályázat keretén belül 2 tejautomatát is vásároltam. Szerencsére a minőségi magyar terméket egyre jobban kezdik felismerni, és aki jó minőségű tejet, tejterméket akar vásárolni, az elsősorban ezt keresi – mondta befejezésként Némedi Endre.

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?