Négyoldalú agrártárgyalások Moszkvában

Agro Napló
2010. március 26-án Moszkvában találkozott a világ lakosságának 42%-át (2,83 mlrd. embert) befogadó ország, Brazília, Oroszországi Föderáció, India és Kína agrártárcájának vezetője, Gilerme Kassel, Jelena Szkrinnyik, Sharad Pavar és Han Changfu kínai mezőgazdasági miniszter.

 

A négy ország ilyen vonatkozásban történő kiemelése s összehasonlítása a világgazdaságban a Goldman Sachs 2001-es tanulmányából indult el, ott nevesítik először a négy országot, mint BRIC (Brasil, Russia, India, China) tömörülést. A betűk sorrendjével az angol „brick”, tégla névre is utaltak, mellyel a világgazdaságban potenciálisan lehetséges intenzív fejlesztés építőtéglájának értelmezését akarták sugallni.



Ez a négy ország a földkerekség szárazföldjének 26%-án terül el, s itt található a világ szántóterületének 32%-a (félmilliárd hektár). Ezek az országok adják a világ búzatermelésének 40%-át (260 millió tonna), sertéstermelésének felét (20 millió tonna) a baromfihús 30%-át (30 millió tonna) és a marhaállomány 30%-át (20 millió tonna). Az IMF adatai szerint a BRIC országokban a világ GDP-jének 22%-át termelik (15,4 trillió USD). Az országok közötti együttműködés 2006-ban kezdődött külügyminiszterek szintjén, és 2009. június 16-án Jekatyerinburgban volt az első legfelsőbb szintű találkozó, ott állapodtak meg az országok vezetői az agrárminiszterek találkozójában.





A tárgyaláson a felek négy téma köré csoportosították teendőiket:



1.egy közös információs bázis felállítása az egyes országokban megtermelt termékek, a fogyasztás és a lakosság számának alakulása és egyéb fontos adatok cseréje érdekében,

2.közös stratégia kidolgozása a kevésbé tehetős rétegek ellátása érdekében,

3.a klímaváltozás negatív hatásainak csökkentéséről az élelmezésbiztonság érdekében és a mezőgazdaság adaptálása a globális klímaváltozáshoz,

4.az új agrártechnológiák és az innováció fejlesztése.



A felsorolt témákat illetően egy együttműködési deklarációt is aláírt a négy tárca vezetője. Megegyeztek abban is, hogy a jövőben a folyamatos munka biztosítása érdekében állandóan működő munkacsoportot hoznak létre, akik személyes találkozókon, ill. videó-konferenciákon koordinálják a munkát.





Kenedi Ákos

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?