A fejlesztési célú mezőgazdasági kutatás és az ismeretátadás kiválóságai

Agro Napló
A GCARD 2010 konferencia alatt kerül sor két tudományos díj átadására is, az egyik az Agropolis Fondation által odaítélt Louis Malassis-díj (angolul), a másik a CGIAR Science Awards.

 

Az Agropolis Fondation által kezelt díj arról a Louis Malassis-ról (1918-2007) kapta a nevét, aki agrármérnökként és agrár-közgazdászként egész életében a gazdálkodók érdekeit igyekezett szem előtt tartani. Többek között az ő nevéhez is fűződik a „Paroles des paysans du monde” (Világ gazdálkodóinak szavai) egyesület, az Agropolis Museum és Az Agropolis International egyesület megalapítása – a díjjal neki kívánt emléket állítani az Agropolis Fondation 2009-ben, az első díjkiosztóra a GCARD konferencia alatt, a hivatalos program részeként került sor. A díjat minden páros évben adják ki két kategóriában azoknak, akik az agrárképzésben, kutatásban vagy innováció-átadási, fejlesztési programokban példaértékű munkájukkal hozzájárultak a fönntartható mezőgazdasági termelési és élelmezési rendszerek tökéletesítéséhez, az élelmezés elleni problémák megoldásához és a szegénység csökkentéséhez.



Az első kategória a már komoly karriert maguk mögött tudó kutatók egyfajta „tudományos életpálya-díja” (scientifique confirmé/distinguised scientst). A díjra az jelölhető, aki már legalább 15 éves kutatói pályafutást, PhD- vagy azzal egyenértékű fokozatot és a díj által érintett területek(en) elért kimagasló eredményeket tud fölmutatni – a díjazott egy trófeát és húszezer eurót kap. Az idei díjazott Ken Sayre amerikai születésű kutató, a CIMMYT munkatársa. Az általa kidolgozott agrotechnikai eljárások segítségével a műtrágya- és vízadagok csökkentése mellett lehetett növelni a talajok termékenységét és csökkenteni az eróziót. Az ő módszereit világszerte sokfelé használják, többek között Latin-Amerikában, Közép-Ázsiában, Kínában és Indiában.



A második kategória a fiatal kutatóké, velük szemben követelmény, hogy a díj átadása évének január elsején még ne töltsék be a 40. életévüket, legyen PhD- vagy azzal egyenértékű tudományos fokozatuk, legalább öt éve a díjjal kapcsolatos területek egyikén dolgozzanak és ígéretes és eredményes kutatómunkát tudjanak fölmutatni. Az ő elismerésük is a trófea és a húszezer eurós pénzjutalom. Ezt az elismerést ebben a kategóriában első alkalommal Sylvia Restrepo vehette át, aki Bogotában az Andok Egyetemen dolgozik. Fő kutatási területe a burgonya és a manióka betegségei elleni biológiai védekezés – a díjjal az Agropolis Fondation az e téren elért eddigi erednményeit ismerte el.



A Louis Malassis-díj következő nevezési ciklusa még nem nyílt meg, de a föltételek valószínűleg nem különböznek majd érdemben a 2009. évi fölhívásban foglaltaktól.



A CGIAR Science Awards hét kategóriában ismerte el a fejlesztési célú mezőgazdasági kutatásokba és ezek terjesztésében elért eredményeket, mégpedig a következő kategóriákban.



Az „Outsatanding Agricultural Journalism” területén a díjat a fiatal afrikai Busani Bafana kapta meg, aki szabadúszó újságíróként dolgozik és vállal komoly szerepet a tudományos eredmények minél szélesebb körű megismertetésében. Díjazott cikkét „A better banana for Africa” címmel az InterPress Service Africa jelentette meg 2008-ban.



Az „Outstanding communications” kategóriában Dr Paul Van Mele (Africa Rice Center) vehette át a CGIAR elismerését jelentő oklevelet a rizstermesztés gyakorlati ismereteinek átadását segítő, 33 afrikai nyelven 44 országban terjesztett filmjéért (Rice Rural Learning Initiative – hasonló filmeket nézhet a kutatóintézet weboldalára kattintva).

Az „Outstanding scientific article” kategóriában két kutató is díjat kapott, egyik az IFPRI-ben dolgozó Dr John Hoddinott, a másik az IRRI munkatársa, Dr Roland Buresh.

 

Az ígéretes fiatal kutató díját (Promising young scietist) az Africa Rice Center-ben dolgozó, a rizs integrált gyomirtásával foglalkozó Dr Jonne Rodenburg kapta. Tudományos tevékenysége során azt tartja szem előtt, hogy csak Afrikában évente 2,2 millió tonnával kevesebb rizs terem a gyomok miatt, a gazdálkodók pedig sok helyen inkább fölhagyják a rizsföldet, ha nem tudnak az egyre nagyobb mértékben megjelenő gyomok ellen tovább küzdeni (Az Africa Rice Center két díjazott kutatójáról itt olvashat).



A tapasztalt kutatók számára meghirdetett „Outstanding Scientist” kategóriában Dr. David Molden (IWMI) kapta meg az elismerést az öntözés és vízgazdálkodás területén a világ számos fejlődő országában kifejtett eredményes tudományos munkájáért.

 

A CGIAR nem csak egyéneket, de kutatócsoportokat, sőt intézményeket is díjaz, erre szolgál az „Outstanding Scientific Support Team” kategória, amit a CG nemzetközi rizskutató intézetének csapata kapott (Irrigated Rice Breeding Team IRRI). A másik ilyen jellegű elismerés az „Outstanding partnership” kategória, ahol a zöldségtermesztés Száhel-övezetben való fejlesztése terén kifejtett eredményes munkájáért



a „The World Vegetable Center” (korábbi nevén AVRDC) és az ICRISAT kapott (a teljes sajtóanyagot ezzel kapcsolatban itt olvashatja).





Somogyi Norbert, TéT attasé

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?