A francia mezőgazdaság helyzete és kihívásai Bruno Le Maire elemzésében

Agro Napló
Bruno Le Maire, élelmezésügyi, mezőgazdasági és halászati miniszter tegnap munkareggeli keretében adott tájékoztatást a francia mezőgazdaság általános helyzetéről és Franciaország legfőbb agrárkihívásairól. Kiemelte, hogy Franciaország egyre fontosabb versenytársaként jelenik meg Kína, India, Brazília, Ausztrália és Új-Zéland, míg a búza vonatkozásában leginkább a keleti, pl. az ukrajnai termelés okoz nehézségeket, a nyugatinál sokkal olcsóbb termékeinek piacra törésével.

 

A mezőgazdasági és halászati modernizációs törvényt érintően három aspektust húzott alá. Egyrészről az írott szerződések kötelező alkalmazását, amely a termelőket az iparral szemben, a jelenleginél kedvezőbb helyzetbe fogja hozni. Másrészről a valamennyi termékpályát érintő biztosítási rendszer átalakítását (állami viszontbiztosítási rendszer) emelte ki. A törvény-tervezetnek emellett nem titkolt célja az is, hogy a versenyképesség újbóli biztosításával garantálja az olyan folyamatok megállítását, mint, hogy a francia mezőgazdasági művelésből napi szinten 200 hektár terület esik ki. Hiszen az ilyen negatív folyamatok Franciaország agrárterületen élvezett vezető szerepének a megőrzését és azt is akadályozza, hogy a már fent is említett versenyképességi küzdelemben érdemben tudjanak részt venni, például Németországgal szemben. A törvény-tervezet elfogadása és hatályba lépése mellett viszont szükség van arra is, hogy az európai versenyjogban is bizonyos változtatásokat eszközöljünk.



Az élelmezés kérdéskörét érintően ismét megerősítette, hogy kiemelt jelentőségű kérdésről van szó. Aláhúzta, ahogy tette például ez év áprilisában is az Agrártermelők Szakszervezeteinek Nemzeti Szövetsége (FNSEA) Kongresszusán, hogy az egyre növekvő mértékű gyermekelhízást meg kell akadályozni, ahhoz viszont kulcskérdés, hogy Franciaország egészséges élelmiszerekkel rendelkezzen. Kiemelte viszont azt is, hogy a legjobb élelmezési modell Japánban és Franciaországban működik, aminek köszönhetően az élelmiszerek okozta megbetegedések köre e két országban a legvisszafogottabb. Az eltérő francia hozzáállást szemléltetésére elmondta, hogy Franciaország nem „jó” és „rossz” élelmiszerek között kíván különbséget tenni és ezek közül a „jót” (de drágábbat) promotálni, mint teszi azt sok más ország, hanem egy egyensúlyra törekvés jellemző rá.



Le Maire ismét aláhúzta, hogy a Közös Agrárpolitika vonatkozásában és egyúttal minden jelentősebb agrár vonatkozású, uniós szintű ügyben Németországot tekintik elsődleges stratégiai partnerüknek, az ő álláspontjuk ismerete nélkül nem kívánják megfogalmazni a sajátjukat sem, hiszen ez az a két ország, aki e területen Európa motorjaként jelenhet meg. Kiemelte, hogy Franciaország ezen együttműködés révén volt képes jelentős eredményeket elérni például a tejválság kezelése körében is. Le Maire elmondta azt is, tudja, hogy Németország álláspontja nem mindig a francia állásponthoz áll a legközelebb és hogy a versenyképességi küzdelemben pont egymással szemben állnak, de ennek ellenére ez az együttműködés kulcskérdés Franciaország számára.



A Közös Agrárpolitika (KAP) vonatkozásában rögzítette azt is, hogy a modellt meg kell őrizni, hiszen ez az egyetlen valós közös politika, igen jelentős, mintegy 55 milliárd eurós költségvetéssel. A kérdés tulajdonképpen az, hogy e politikát érintően kizárólag a versenyképességet kívánjuk fenntartani, vagy pedig a kompetitivitás mellett az élelmiszerbiztonság kérdését is prioritásként kezeljük, azaz küzdünk-e azért, hogy élelmiszereink minél kevesebb betegséget okozzanak, tudva, hogy ennek költségei vannak. E tekintetben felhívta a figyelmet a csirke Európai Uniós és Amerikai Egyesült Államokbeli ára közötti különbségre. Mindehhez kapcsolódóan Le Maire azt is leszögezte, amit rendszerint mindig megemlít, hogy a legnehezebb adottságú területek termelését továbbra is fenn kell tartani.



A miniszter elmondta, hogy a KAP egy szociális modellt is képvisel, mely vonatkozás nem csak Franciaországnak, de a többi tagországnak, így például Magyarországnak, Olaszországnak és Spanyolországnak is fontos. Leszögezte azt is, a jelenlegi 55 milliárd eurós költségvetés lecsökkenthető ugyan akár 30 milliárd euróra is, ha más politikákat kíván az Európai Unió előtérbe helyezni. De rögtön aláhúzta azt is, ne legyünk naivak, mindez a versenyképességünk megőrzése elleni lépés lenne. A francia miniszter egyúttal megerősítette azt is, hogy a KAP több kérdésben reformra szorul, amihez ők partnerek. Erre vonatkozóan az előző napi magyarországi látogatása során már említést tett és egyes részletkérdéseket már ki is fejtett hazánkban. 





dr. Gúr Roland

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?