Természeti károk a baranyai erdőkben

Agro Napló
Az elmúlt hetek rendkívüli időjárása a baranyai erdőket sem kímélte. A máskor fél év alatt leeső csapadék mennyisége 2-3 hét alatt zúdult a megyére, melynek eredményeképpen több ezer köbméternyi fa dőlt ki, erdei utak váltak járhatatlanná, életveszélyessé és több száz hektárnyi fiatal erdő került víz alá.

 

A Mecseki Erdészeti Zrt. által kezelt erdőkben folyamatosan zajlik a károk felmérése. A fadőlés legnagyobb mértékben a Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzetet érintette, itt jelentkezett a teljes dőléskár 80%-a. Közel 8 ezer m3 fa fordult ki a felázott talajnak és a viharos szélnek köszönhetően. A leginkább veszélyeztetett részek a Hármas-hegy, a Templom-hegy és a Zengő északi oldala. Ezeken a területeken a visszavonásig tilos az erdőlátogatás.



A másik nagy problémát a Mecsekben a lezúduló víz jelenti. Az utakat, hidakat a hatalmas mennyiségű víz elmosta, alámosta. Több helyen beszakadt az út, ellehetetlenítve a forgalmat. Az okozott kár mértéke eléri a 100 millió forintot.



Az Ormánságban 300 hektár fiatal erdőt öntött el a víz. Helyenként 2 méter magas víztömeg borítása alatt próbálnak életben maradni a fiatal csemeték. Hogy az akár 8-10 év alatt megnőtt fáknak sikerül-e a túlélés, csak a víz levonulása után derül ki. A károk felmérésére is csak ekkor kerülhet sor.

 

Forrás: Forestpress

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?