2014-ben már pontosabban jelezhetjük előre a mostani árvízhez hasonló katasztrófákat

Agro Napló
Strasbourg, 2010. június 16. – Üdvözli Herczog Edit az EP friss döntését az európai műholdas megfigyelőrendszer (GMES) kialakításáról. A szerdán meghozott döntés értelmében 2014-től élhet az a polgári használatú műholdas rendszer, mely a civilek számára is ingyenesen nyújt majd adatokat, így megkönnyíti a jelenlegihez hasonló, európai léptékű természeti katasztrófák megelőzését.

 

Áradások, földrengések, olajszivárgások és más katasztrófák esetén nyújthat fontos segítséget a 2014-től működésbe lépő uniós földmegfigyelő műholdrendszer, a GMES, miután az EP döntött a program 2011-13-as előkészítő elemeiről és az ehhez szükséges 107 millió eurós támogatás megadásáról. A műholdrendszer kiépítése után az EU saját adatokat gyűjthet, és nem lesz rászorulva az amerikai műholdak segítségére. Az EP és a Tanács előzetes megegyezése szerint a helyi, regionális és tagállami igénylők is ingyenesen használhatják majd a rendszer szolgáltatásait, ezzel is megkönnyítve a katasztrófák elleni védekezést.



A GMES megvalósításával az Uniónak olyan saját infrastruktúrája lesz, amely hatékonyabb környezetirányítást tesz lehetővé, és az állampolgárok biztonságát is növeli. A műholdak alkalmasak lesznek az éghajlatváltozás nyomon követésére, valamint segítséget nyújtanak a mező- és erdőgazdasággal, energiával, városfejlesztéssel, infrastruktúrával kapcsolatos döntések meghozatalához is.



Herczog Edit, a költségvetési bizottság témáért felelős árnyékjelentéstevőjeként az a véleménye, hogy a program biztonságos működéséhez továbbra is szükség van a megfelelő uniós eszközök és finanszírozási rendszerek kialakítására, figyelembe véve az űrszektor sajátosságait, illetve a kiegyensúlyozott ipari struktúra szükségességét. Ehhez bővíteni kell a hetedik kutatási keretprogram (FP7) 2007–2013 közötti előirányzatait, hiszen az FP7 keretből 200 millió euróval egészítik ki a most megszavazott forrást.



„A jelenlegi magyarországi ár- és belvízhelyzet is rávilágított arra, milyen fontos a természeti katasztrófák mind pontosabb előrejelzése, éppen ezért a következő hétéves pénzügyi keretnek figyelembe kell vennie olyan megfelelő uniós eszközöket és támogatási rendszereket is, amelyek lehetővé teszik az űrkutatásba, valamint az Európát és polgárait szolgáló, a világűrbe telepített alkalmazásokba történő hosszú távú uniós befektetéseket.” – fogalmazott Herczog Edit.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?