Úszik az eper

Agro Napló
A külországban termett szamóca után végre magyar földön termett eperrel is találkozhatunk a polcokon. Az idén a földieper-szezon május végén kezdődött, és várhatóan június derekáig tart. Az idei eperszüret kissé vizesre sikeredett.

 

Szabó József, a székesfehérvári Barackvirág Farm gazdája béketűrő ember hírében áll. Ám feltehetően, néhányszor szívesen körbekergetné másfél hektáros szamócaföldje körül azt, aki a népi bölcsességet emlegeti előtte, miszerint a májusi eső aranyat ér.



- Tavaly nagyon áhítoztunk az eső után. Idén megkaptuk duplán, vagy még talán többszörösen is. Az idei évben rendkívül nagy mennyiségű csapadék hullott az ország majdnem egész területén, így nálam is. Májusban 220 milliméternyi eső esett, ez még aranyból is sok egy kicsit.



- Hogyan hatott a szamócára?



- A szamóca rendkívül kényes növény, nagyon gyorsan felveszi a vizet. Most is ez történt. Nagyon sok az eső után kirepedt gyümölcs, szétdurrannak az érés közben. Ilyenkor felszaporodik a csiga, ami ellen gyakorlatilag nem lehet védekezni. A felrepedt gyümölcsön pedig megtelepszenek a különféle penészgombák, amelyek tönkreteszik a termést. Úgyhogy meglehetősen nagy kieséssel számolunk az idei évben.





A 10 tonna körüli termésmennyiség az idén is megszedhető lesz a területről, a gyümölcsök egy részének minősége azonban az említett okok miatt elmarad a várttól.



- Itt, a kertben meglehetősen sok a „Szedd magad!” akcióban részt vevő vendég.



- Milyen árakról beszélhetünk mind a „Szedd magad!” során, mind az átvételi árak tekintetében?



- Meglehetősen kiegyenlítettek az árak. Már amióta az európai piac valóban teljesen nyitott, és mindig mindenhol hozzá lehet férni minden áruhoz. Az idei évben a „Szedd magad!”-os szamóca ára 4-500 forint körül mozog kilónként. Ez a piacon tapasztalható 900 és 1300 forint közötti fogyasztói árakhoz képest viszonylag kedvező. Ezért szívesen jönnek a szedők. Lényeges változásra nem nagyon számítok, mert a fóliás eprek, illetve az import áru behatárolja az árakat. Régebben, még 10-15 évvel ezelőtt sokkal nagyobb ármozgások voltak egy ilyen jelentős kiesésnél, mint amilyen az idei évben is tapasztalható. Ez mára gyakorlatilag kiszűrődött.



- A spanyol, illetve a görög eper jelenthet-e konkurenciát?



- Spanyolország elsősorban a korai időszakban, tehát áprilisban, májusban jelentkezett. A görögök velünk együtt, vagy picit megelőzve minket hozzák az árut. Most elég sok ilyen áru jelentkezik, sajnos, időnként magyar áruként címkézve.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?