Fazekas Sándor ma fogadta az amerikai nagykövetet

Agro Napló
A találkozón a nagykövet asszony kifejtette: Obama elnök új együttműködési lehetőségeket kezdeményez a partner országokkal. Úgy vélik a kapcsolatépítés leghatékonyabb módja, ha a tagországok sikeresen fejlődnek és kitörési pontokat találnak. Magyarország földrajzi helyzeténél fogva kíváló adottságokkal rendelkezik, ezért a mezőgazdaság lehet az egyik olyan terület, amely alkalmas a megújulásra. A nagykövet asszony hangsúlyozta, hogy ő maga is gazdálkodó családból származik, ezért különösen érdekli a magyar agrárium múltja és jelene.

 

A miniszter tájékoztatta a nagykövet asszonyt az új magyar kormány működéséről, a tárca összevonásokról. Stabil, a magyar hagyományoknak megfelelő ágazati struktúrák kialakítása a cél - mondta Fazekas Sándor, így biztosítható a leghatékonyabb működés.



A miniszter a kormány vidékfejlesztési programjából kiemelte, hogy elsősorban a fiatal gazdákat kívánják támogatni. Átalakítják a forráselosztás arányait és a támogatásokhoz való hozzáférés szabályait, hogy a kis- és közepes gazdaságok erősítését, a családi gazdálkodás folytonosságának biztosítását, a generációváltás gyorsítását, a vidéki életminőség javítását szolgálják.



Az árvízi katasztrófahelyzettel összefüggésben a Miniszter kifejtette, hogy a védekezés nehézséget okoz, mert a hatáskörök és a tulajdonviszonyok rendezetlenek, ezért az állam nem tud hatékonyan fellépni. Fazekas Sándor megköszönte, hogy a nagykövetség 50 000 dollárt adományozott a magyar árvízi védekezésre.



Nagykövet asszony elmondta, hogy Kalifornia állam komoly tapasztalatokkal rendelkezik a katasztrófa elhárításban, és a vízgazdálkodásban, ezért nyitottak az öntözés és vízhasználat, vízelvezetés és más jelentős kérdésekben történő együttműködésre, tapasztalatcserére.



A megbeszélésen a Miniszter ismertette azokat a kihívásokat és előttünk álló feladatokat, melyek az alternatív energiaellátás fejlesztése területén a központi, ipari méretű bioenergia-termelő kapacitások bővítésére irányuló nagyberuházásoktól az egyéni, kis- és közepes farmgazdaságok zöldenergia előállító képességéig (szélenergia, napenergia, stb. felhasználás mellett a mezőgazdasági hulladékhasznosítás) terjednek. Hangsúlyozta, hogy fontos szerepet tulajdonítunk a jövő beruházásainál a potenciális tőkebefektetők mellett az amerikai tapasztalatok átvételének.



A felek örömüket fejezték ki a rendkívül szívélyes hangnemű és konstruktív találkozóért. Kölcsönösen hasznosnak, előremutatónak és sikeresnek minősítették megbeszélésüket és jövőbeni fokozott együttműködésükről biztosították egymást.

A minisztert meghívta a nagykövetasszonyt Karcagra, a jövőre esedékes Kovács Mihály Napok rendezvényre. Kovács Mihály részt vett az amerikai függetlenségi háborúban, ezért az amerikai kormány a legmagasabb állami kitüntetésben részesítette.

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?