Orosz baromfikvóta változás

Agro Napló
Tekintettel arra, hogy idén januártól tilos az Oroszországi Föderáció területére klóros vízzel felületkezelt baromfihúst beszállítani, a korábbi nagy volumenű USA szállítások leálltak. Ennek következtében egyre feszítőbb tényezővé vált az eredetileg 600 ezer tonnásra tervezett (az összes import 77%-a, ami a teljes fogyasztás 20%-a) amerikai beszállítás hiánya az orosz baromfipiacon. Egy ideig még kitartottak a kereskedők által felhalmozott tartalékok, és a belső termelés intenzív termelésnövekedése szintén enyhítette a hiányt, de mostanra érzékelhető az USA termékek hiánya.

 

Ezért az orosz kormány vám- és tarifaszabályozási albizottsága, melynek vezetője Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes, elfogadta az orosz Gazdaságfejlesztési és a Mezőgazdasági minisztériumok közösen beterjesztett javaslatát, mely szerint a 600 ezer tonnás kvóta egynegyedét vagyis 150 ezer tonnát felszabadítanak. Ennek megfelelően ezen mennyiség erejéig bármely országból szállítható baromfihús Oroszországba.



A fenti döntés alapján az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium már kiadta a vonatkozó 436-os számú határozatát „a baromfihús import licenzének (behozatali engedélyének) kibocsájtásáról”. Ennek szellemében a területi szervezeti egységek már hozzá is láttak a licenzek kiadásához, mely szerint mindegyik külkereskedelemmel foglalkozó cég amelyik 2010-re érvényes amerikai kvótával rendelkezik, ezen kvóta 25%-ának erejéig behozhat a világ bármelyik beszállítójától baromfihúst.



Az amerikai baromfihús kiváltása nem lesz egyszerű, a kereskedőcégek már jelezték, hogy ilyen mennyiségben nem valószínű, hogy helyettesíthető lesz a piacról hiányzó tétel. Egyrészt mennyiségileg is igen nehéz lesz pótolni a mostanra már havi 60-70 ezer tonnára összegyűlt hiányt, másrészt, ha lesz is bizonyos mennyiség, az nem olyan olcsón, mint az amerikai. Ahogy május 28-án az orosz Ipari és Kereskedelmi Minisztérium elkezdte kiadni a behozatali engedélyeket, az orosz kereskedők rögtön felmérték a világpiacon fellelhető felesleges mennyiségeket. Csak Brazília, Kanada és az EU jöhet számításba, de ott is korlátozottak a szabad tételek. Brazília júniusra 6-7 ezer tonnát tud biztosítani, az EU 7-8 ezer tonnát képes szállítani és Kanada is csak egy-kétezer tonnával tud hozzájárulni a hiány csökkentéséhez. Ráadásul az árak messze rosszabbak az amerikainál, míg az amerikai baromfihús 1000 USD/tonna, addig most a legolcsóbb ajánlat is 1600 USD/to. Törökország, nemrégiben nagy-volumenű szállításokat ígért Oroszországnak most 1850 USD/to áron kínálja portékáját, de ilyen drágán az orosz importőrök nem hajlandóak vásárolni.





Kenedi Ákos

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?