Amit a növényfajta-oltalomból eredő díjigényről tudni kell

Agro Napló
A mezőgazdasági termelő meghatározott növényfajok (tavaszi búza, -árpa, -zab, borsó, lucerna, olajlen, burgonya) tavaszi vetésű fajtáinak terményét 2010. évben a fajta jogosultjának előzetes engedélye nélkül visszavethette, utántermeszthette méltányos jogdíj megfizetésével. A nettó jogdíj összegét az 1. sz. melléklet tartalmazza.

 

A díjfizetés alól mentesül a termelő, ha szántóföldi növénytermesztéssel összesen 20 hektárnál, burgonya esetében 1 hektárnál kisebb területen foglalkozik, de ebben az esetben is ún. „mentességi nyilatkozatot’’ kell tennie.



Az alanyi mentesség szigorúan a területnagysághoz kötődik. (Tehát szántóföldi növénytermesztésnél 20 hektár, burgonyánál 1 hektár használata már díjfizetési kötelezettséget von maga után.)

Családi gazdálkodók esetében, ha egy néven történik a támogatás igénylése, akkor is fennáll a díjfizetési kötelezettség. (Családi kedvezmény csak az adózásra vonatkozik, a jogdíjfizetésre viszont nem.)

 

A fajtahasználati nyilatkozat megtételére a termelőnek a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft. által megküldött levél átvételétől számított 30 napon belül van lehetőség.



A levél a következő egységcsomagot tartalmazza: a kitöltési útmutatót, fajtahasználati nyilatkozatot, hatályos törvény /1995. évi XXXIII. tv./ kivonatát, egységnyi területre (hektár) vetített nettó jogdíj összegét /tavaszi vetésű növényfajok és fajták szerint/, az 1. sz. táblázatot /melyet a termelő tölt ki/, a 2. sz. táblázatot /melyet a vetőmag forgalmazó tölt ki/, továbbá az elektronikus bevallásról szóló szerződést.



Az 1. számú táblázatot minden olyan termelőnek ki kell tölteni, aki a mentesültnél nagyobb (20 ha szántó, illetve 1 ha burgonya) területen gazdálkodik és a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft. által képviselt oltalmazott fajta fémzárolt vagy fémzárolatlan magját, gumóját – hektárra kerekítetten – 1 hektáron vagy annál nagyobb területen használta.

A fémzárolt vetőmag használatról nyilatkoznia kell, de fizetési kötelezettsége nincs, mert a vetőmag ára az egyszeri felhasználás jogdíját már tartalmazta.

A hektáronként fizetendő nettó jogdíj mértékét a közzétett ajánlott vetési ennyiség és a termékegységre vetített licenc díj szorzataként a kitöltési útmutató 1. számú melléklete tartalmazza.



A 2. számú táblázatot csak annak a vetőmag feldolgozást végzőnek kell kitöltenie, aki más számára nem fémzárolt mag vetési célú feldolgozását végezte az általunk képviselt fajták terményéből.



Az adatszolgáltatás és díjfizetés törvényi kötelezettség. Valótlan adat közlése esetén a bizonyítás 3 évre visszamenőleg a hasznosítót terheli, melyet okirattal is alá kell támasztani.



A termelő a fajtahasználati nyilatkozatát elektronikus bevallási szerződés és melléklete kitöltése, aláírása, visszaküldése és annak visszaigazolása után elektronikus úton is megteheti.



Fontos, hogy nemleges válasz esetén is vissza kell küldeni az aláírt fajtahasználati nyilatkozatot.



Nagy jelentősége van a mezőgazdasági termelők és vetőmag-forgalmazók jogkövető magatartásának, mert az így befolyt jogdíj nem a Kft-t illeti meg, hanem a termelők igényét szolgáló növénynemesítőket, vagyis a nemesítői célkitűzések megvalósítását, a biológiai alapok fejlesztését szolgálja.

Melléklet





Kaposvár, 2010. június 7.

Varga Gábor sk.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?