Gazdakör volt, van és lesz

Agro Napló
A vidék fejlesztésében kiemelt szerephez jutnak a gazdakörök. Az agrárkormányzat a magángazdálkodóktól várja a falvak népességmegtartó erejének bővítését, a munkahelyteremtést, valamint az elvesztett élelmiszerpiacok visszaszerzését. Mindez egy jászladányi gazdaköri székházavatón hangzott el, amelyen részt vett Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke.

 

„Szakmázzunk!” – mondta Tóth Mácsai Árpád gazdaköri elnök a székház felszentelése és a szalagvágás után. A gazdakör tagjai azonnal birtokukba is vették az épületet. A „szakmázást” színesítette, hogy vacsora közben zajlott, a hozzátartozók jelenlétében. Fazekas Sándor miniszter az avatón elmondott megnyitóbeszédében számos szakmai kérdést érintett, volt tehát mit megvitatni. Szólt arról is, hogy az agrárkormányzat milyen szerepet szán a gazdaköri szerveződéseknek.



- Nagyon fontos az, hogy a magyar gazdatársadalom, az erős szervezetekbe tömörüljön – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. - Fontos, hogy olyan közösségi és szakmai élet legyen, amely a vidéki élet megújítását segíti. És az is fontos, hogy a kormányzati oldalról legyen meg mindehhez a támogatás. Én a mostani gazdaköri székházavatóra ezért egy olyan ajándékot, egy olyan hírt hoztam, ami, azt hiszem, hogy mindenképpen jelentős, hiszen az új kormányzati időszakban az első földtörvény-módosítást, első törvénymódosításunkat most nyújtjuk be.



Ennek az a lényege, hogy az államnak elővásárlási joga lesz föld adás-vételek esetén. Így gátat tudunk szabni a spekulatív földeladásoknak, földvételeknek, a zsebszerződéseknek. Nem gátolva a gazdák közötti szabad földforgalmat, el szeretnénk érni, hogy nőjön az állami földvagyon, ami lehetővé teszi a fiatal gazdák földhöz juttatását éppúgy, mint a meglévő gazdaságok földjének a kiegészítését, a föld haszonbérleteknek a támogatását. A helyi értékesítés, élelmiszer-feldolgozás szabályait is szeretnénk egyszerűsíteni, azért, hogy kikerüljük a kereskedelmi láncokat, és közvetlenül a fogyasztó eljuthasson a termékekhez, közvetlenül tudja értékesíteni a gazda azt, amit elkészített.





- Egészen más megközelítésből kell a piacainkat működtetni – hallhattuk Jakab Istvántól, a MAGOSZ elnökétől. - S, ha már arról beszélünk, hogy piac, hogy nemzeti marketing, akkor megemlítem: az Agrármarketing Centrum költségvetése ma - még az előző kormány által meghatározott – mintegy 300 millió forint. Ez 10 évvel ezelőtt 3 milliárd forint volt. Végig kell gondolni, hogy van-e ma nemzeti marketing, foglalkozik-e egyáltalán valaki ezzel, vagy feltett kézzel átadtuk a piacainkat a multiknak.



- A gazdaköröknek hol van helye?



- Gazdakör volt, van és lesz. Több mint 100 éve volt, 20 éve van, és az elkövetkező évtizedekben ugyanígy lesz. Az agrárpolitika irányának a meghatározása, az agrárszerkezet kialakítása, a vidék fejlesztésének segítése, kézbe vétele, ez mind fontos a gazdák szempontjából. Mindezt nélkülük, de főleg ellenükre nem lehet megvalósítani. Azt gondolom, hogy ismét elő kell venni a gazdaköri székházak ügyét, mert 2500 székházat, 2500 ingatlant jogtalanul vettek el a gazdáktól, jogtalanul űzték ki ezeket az embereket, vagy elődeiket az épületekből 1949-ben.



Tóth Mácsai Árpád, a Jászladányi Gazdakör elnöke elmondta, hogy már a télen hat szakmai estet szerveztek a székházukban.

- Az előadásokra minden hétfőn mintegy 30 gazda volt kíváncsi, sőt, még a szomszéd településekről is jöttek. Úgy érzem, hogy hasznos előadásokat hallgattunk meg. De ezek és más összejövetelek is a gazdáknak az összefogását, az összetartozását kell elősegíteniük, mert összefogással mindent el lehet érni.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?